Erişilebilirlik

New York’ta Trump Protestosu 


Amerika’nın 45. Başkanı olmaya hazırlanan Donald Trump’ın Columbus Circle’daki rezidansı Trump Tower ve International Hotel’in önünde, yemin töreninden bir gün önce binlerce kişinin katıldığı protesto gösterisi düzenlendi.

Ünlü yönetmen Michael Moore ve aktör Mark Ruffalo’nun organize ettigi protestoya birçok ünlü isim katıldı. Aralarında New York Belediye Başkanı Bill de Blasio, oyuncular Robert de Niro, Alec Baldwin, Rosie Perez, Al Sharpton’ın yanısıra birçok sivil toplum örgütünün lideri de protestoya katıldı.

Protesto sırasında konuşmacıların çoğu Donald Trump'ın gündemine karşı organize olmak için bir platform oluşturma çağrısı yaptı.

Michael Moore ve Robert de Niro, göçmen grupların kitlesel sınır dışı edilme tehdidi, Obamacare'i sonlandırarak sağlık sigortasına sahip 30 milyondan fazla kişinin yaşamını tehdit ettiği ve aynı zamanda iklim değişikliğini inkar ettiği gerekçesiyle Trump yönetimine karşı birleşme çağrısında bulundular.

Moore: “Hepimiz Meksikalıyız, hepimiz Müslümanız”

Moore toplanan kalabalığa sadece protesto etmemelerini, 100 gün boyunca sistematik bir şekilde Washington’daki temsilcilerini arayarak yönetimin yaptıklarını kontrol etmelerini önerdi.

Moore, Trump’ın seçim döneminde Meksika ve Müslümanlar ile ilgili söylemlerine atıfta bulunarak “hepimiz Meksikalıyız, hepimiz Müslümanız” ifadelerini kullandı.

De Niro: "O bu ülke ve be şehir için kötü bir örnek"

Kalabalığa hitap edenler arasında ünlü aktör Robert De Niro da vardı. Robert De Niro yaptığı konuşmada “bu kenti terkettiğinde nereye gideceği umurumda olmazdı ama hiç Washington’a gideceğini düşünmemiştim, o bu ülke ve bu şehir için kötü bir örnek” ifadelerini kullandı.

De Blasio: “İnsanları,çevreyi, demokrasimizi korumak için birleşmemiz gerekecek”

New York Belediye Başkanı De Blasio da “İnsanları, çevreyi, demokrasimizi ve değerlerimizi korumak için birleşmemiz gerekecek. Bu nedenle, New York’un direniş kalesi olacağı yönünde güçlü bir mesajı Washington'a götürmek için buradayız. Trump’un nefret dolu politikalarına karşı ve toplumlarımızın ve şehirlerimizin sahip olduğu büyük güçleri kullanarak olumlu bir gündem taşımak niyetindeyiz” dedi.

Binlerce kişinin katıldığı protestoya katılanlar 59uncu sokakta bulunan Trump Tower ve International Hotel’den Central Park West caddesi boyunca 67inci sokağa kadar uzanıyordu.

Polisin iznini ve mahalle sakinlerinin de desteğini alan protestoculardan bir grup konuşmaların bitiminin ardından Trump Tower’in önünde protestolarını sürdürdü.

STÜDYO VOA

Donald Trump’ın sus payı davasında yeni aşamaya geçildi – 22 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG