Erişilebilirlik

New York'ta Kaç Farklı Dil Konuşuluyor?


New York'ta Kaç Farklı Dil Konuşuluyor?
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:01:46 0:00
Linki indirmek için
8 milyondan fazla kişinin yaşadığı New York kentinde her ülkeden insan görmeniz mümkün. Bazı uzmanlara göre New York, dünyanın en büyük dil çeşitliliğe sahip kentlerinden biri, hatta belki de bu açıdan bir numara. Çünkü New York’ta konuşulan dil sayısı 800’e yakın.

Yüzlerce dil ve lehçe konuşulan New York dünyada çok az benzeri olan bir mega kent.

Bolivyalı olan ve İspanyolca konuşan Ernesto Arias, gelenekleri ve anadili kaybetmeden birlikte yaşamanın mümkün olduğunu söylüyor: “New York’ta çok farklı ülkelerden gelmiş göçmen var, bu yüzden çok sayıda farklı dil ve lehçe duymak mümkün. Örneğin Bolivya’da Aymara ve Quechua dili konuşulur. Bunları ve geleneklerimizi burada unutmamak için çaba gösteriyoruz.”

2010 Nüfus Sayımı’na göre New Yorklular’ın %51’inin anadili İngilizce. Nüfusun geri kalan %49’u, yüzlerce farklı dil konuşuyor.

Birçok kişi için New York’ta en yoğun konuşulan ikinci dilin İspanyolca olması sürpriz değil, çünkü kent nüfusunun %25’i Latin kökenli.

Gabriela Pisterna, “New York çok kozmopolit bir kent. Dünyanın her yerinden birçok kişiyle karşılaşıyor, sokaklarda, asansörlerde, işyerlerinde hemen her dilin konuşulduğunu duyuyorsunuz. 800 dil var mıdır bilmiyorum ama herkes farklı bir dil konuşuyor,” şeklinde konuşuyor.

New York, “Büyük Elma” olarak bilinse de kentin yaygın olan bir başka adının da “Dünyanın Başkenti” olmasına şaşmamak gerekiyor.

50’ye yakın yabancı dil duyduğumuz Amerika’nın Sesi’nde olduğu gibi New York da bu açıdan güzel bir örnek.

STÜDYO VOA

Mehmet Şimşek’ten “harcamaları azaltma” mesajı - 18 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG