Erişilebilirlik

New York'ta Japon Sergisine Büyük İlgi


New York'ta Japon Sergisine Büyük İlgi
New York'ta Japon Sergisine Büyük İlgi

New York’ta, Japon Derneği’ndeki yeni sergi, deprem felaketinden tam bir hafta sonra açıldı. Sergi felaketten çok zaman önce planlanmış ve sergilenen eserler çok önceden hazırlanmıştı. Ancak artık sergiyi ziyaret edenlerin aklında deprem, tsunami ve nükleer felaket var. Sergi Haziran ayı ortasına kadar ziyaretçilere açık.

Japon Derneği’ndeki serginin adı ‘Bye Bye Kitty: Cennet ve Cehennem Arasında Modern Japon Sanatı’.

Küratörleri serginin Japonya’nın ‘şirinlik’ tutkusuna kafa tuttuğunu söylüyor.

Sergideki ilk eser olan ‘Kül Rengi Dağlar’ ciddi bir havaya sahip.

Makoto Aida’nın eseri Çin dağları ve Japon iş hayatındaki stresi yansıtıyor.

Galeri Müdürü Joe Earle bazı ziyaretçilerin bu manzarayla Tsunami’nin geride bıraktığı enkaz arasında paralellik gördüğünü söylüyor:

"Bu sergi daha olgun bir bakış açısı, deprem, nükleer santral ve tsunami gibi felaketleri de hesaba katan bir dünya görüşünü yansıtıyor."

Earle serginin ya da sanatçıların eserlerinde doğal felaketlerden esinlenmediklerini belirtiyor.

Ancak sergiyi ziyaret eden Kent Bernard yaşananlardan sonra serginin farklı algılanabileceği görüşünde:

"Normalde farketmeyeceğiniz şeyleri gerçek hayatta görüyoruz. Hayal ürünü olabilecek şeyler doğanın kendisi tarafından gerçeğe dönüştürülebiliyor."

Bernard, Tomoko Shioyasu’nun Vortex adlı eserine işaret ediyor. Sanatçı zaman içinde değişen doğayı anlatmış. Bu değişim süreci kayalar, ağaçlar, su kanalları ve hücrelerle ifade ediliyor. Ancak Vortex de tsunaminin neden olduğu girdapla benzerlikler taşıyor.

Joe Earle serginin büyük kısmının yaklaşan bir felaket ve hassasiyet duygusu taşıdığını belirtiyor.Bu duygu Manabu Ikeda’nın ‘Yükseliş ve Düşüşün Tarihi’ eserinde de mevcut. Joe Earle açıklıyor:

"Eserin sol üst köşesinde Kuzey Kore savaş uçakları ya da füzelerinin geride bıraktığı izleri görüyoruz. Bu olay Ikeda eser üzerinde çalışırken, 2006 yılında gerçekten olmuştu."

Eserde ayrıca nükleer felaket olasılığı, toplu idamlar, çatıların altında bir şeytan , ince ip üzerinde yürümeye çalışan insanlar ve bir nesilden diğerine aktarılan atığı yansıtan şelale de resmedilmiş.

Earle sanatçının eserin radyasyon sızıntısını da yansıttığı yorumundan rahatsız olabileceğini söylüyor. Çünkü tablo radyasyon felaketinden önce yapılmış.

Ancak San Franciscolu bir ziyaretçi arada bağlantı kurmakta gecikmiyor ve şunları söylüyor:

"İnsanlığın ve doğanın nasıl bozuluduğunu, hayatımızın ne hale geldiğini yansıtıyor."

New York Times gazetesi sanat eleştirmeninin dediği gibi sergide resmedilen endişe duygusu Japonya’da yaşanan felaket hesaba katılınca daha da ön plana çıkıyor.


XS
SM
MD
LG