Erişilebilirlik

New York’ta Görme Engeli Olanlara Bisiklet Arkadaşı


New York’ta Görme Engeli Olanlara Bisiklet Arkadaşı
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:02:44 0:00

ı

Görmemek ya da görme bozuklukları birçok kişiyi bisiklete binmek gibi spor faaliyetlerinden alıkoyuyor. Ancak merkezi New York’ta bulunan Intandem adlı kar amacı gütmeyen bir kuruluş bisiklete binmeyi herkes için mümkün kılıyor. Dernek, görme konusunda sorun yaşamayan bisikletçilerle görme engeli olanları bir araya getiriyor, amaç herkese bisiklete binme keyfini yaşatabilmek.

Artie Elefant bisiklete binmeyi her zaman çok sevdi. Yaşı ilerledikçe görme yetisini kaybetti ama bisiklete olan aşkı hiç bitmedi.

O da görme sorunu yaşamayan arkadaşlarıyla iki kişilik bisiklete binerek bisiklet sürme keyfini yaşatmanın bir yolunu buldu.

Artie 2013’te hayatını kaybetti ancak arkadaşları fikrini kar amacı gütmeyen bir derneğe çevirerek 20 adet iki kişilik bisikletle yola çıktı.

InTandem’de gönüllüler görme engelli, görme yetisi azalmış ya da başka engelleri olan bisikletçileri New York içinde bir yerden bir yere taşıyor.

Ancak bunu yapmadan önce gönüllülerden bisiklet kullanırken çok kısa bir an için gözlerini kapatmaları isteniyor. Böylece görmeden bisiklete binmenin nasıl bir duygu olduğunu anlıyorlar.

Görme engeli olmayan bisikletçiler, iki kişilik bisiklet kullanmak için aldıkları dersin ardından yolcularıyla tanışıyorlar.

Gönüllüler farklı gruplardan geliyor. İçlerinde avukatlar, doktorlar, bilgi teknolojisi uzmanları var. Bu kişiler bisiklete binmeyi unutanlara bu hissi hatırlatmak için zaman harcıyor.

Bisikletler New York sokaklarında gezerken özel eğitimli yardım köpekleri de sabırla sahiplerini bekliyor.

Bisikletçilerin birlikte pedal çevirecekleri 30 dakika dışında ortak hiçbir şeyleri yok. Ancak Ben, Susan’a uzun zaman önce unuttuğu bisiklete binme hissini tattırmak için elinden geleni yapıyor.

2013’te kurulmasının ardından InTandem Bisiklet 600’den fazla gönüllüyle 400’den fazla görme engelli yolcuyu bir araya getirdi. Gönüllüler gelecek yıl da bu işi yapabilmek amacıyla kış aylarını yeni malzemeler için para biriktirerek geçirmeyi planlıyor.

STÜDYO VOA

IMF Avrupa Dairesi Direktörü Kammer: “Türkiye’deki ekonomik programı destekliyoruz” – 19 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:51 0:00
XS
SM
MD
LG