Erişilebilirlik

New York’ta da Uzun Oy Kuyrukları


ABD’nin New York kentinde erken oy kullanma süreci 24 ekimde başladı. İlk kez erken oy kullanacak New York eyaletinde, birçok oy kullanma merkezinin önünde uzun kuyruklar oluştu. Dokuz günlük erken oy verme süresi, oylamayı daha kolay hale getirerek seçmen katılımını artırmayı hedefliyor.

Oylamanın ilk günü olan Cumartesi günü on binlerce New Yorklu erkenden kentin 5 bölgesindeki 88 seçim merkezine gitti. Sabah 10’da açılan sandıkların önünde sabahın erken saatlerinde başlayan kuyruklar akşam 4’e kadar devam etti.

Özellikle nüfusun yoğun olduğu bölgelerde seçim sandıklarının önündeki yoğunluğun ilerleyen saatlere kadar sürdüğü kaydedildi. Nüfus yoğunluğu yüksek olan bölgelerde (Brooklyn ve Bronx) bazı seçmenler beş saat gibi uzun süreler beklediklerini belirtti. Bazı seçim sandıklarında ise teknik arızaların yaşandığı bildirildi.

Bu arızalara, soğuk havaya ve uzun bekleme sürelerine rağmen New Yorklular’ın oylarını erkenden vermeyi seçmeleri çekişmeli geçmesi beklenen seçimler için büyük önem taşıyor.

New York Times gazetesinin Pazar günü yayınladığı bir habere göre, birçok New Yorklu postayla oy verdiği takdirde, oylarının sayılmayacağı endişesi nedeniyle sandık başında olduklarını belirtiyor. Geçtiğimiz ay New York Yüksek Seçim Komitesi Brooklyn’de yaklaşık 100 bin seçmenin bilgilerinin yanlış girilmesi yüzünden büyük bir krizle karşı karşıya kalmış, birçok New Yorklu bu aksilikler yüzünden oylarını şahsen kullanmayı seçmişti.

Yetkililer erken seçimin ilk iki gününde yaklaşık 100 bin kişinin oy verdiğini açıkladı. Hafta sonu görülen uzun kuyrukların hafta içi azalması bekleniyor. New Yorklu seçmenler 1 Kasım'a kadar erken oy kullanabilecekler. Güne bağlı olarak, erken oy verme siteleri sabah 7'den hafta sonu ve akşam 8'e kadar açık kalacak.

Dokuz günlük erken oy vermenin rekor düzeyde bir seçmen katılımı sağlaması bekleniyor. New York Times’in yaptığı anket tahminlerine göre 4,7 milyon aktif New York kenti seçmeninden 3,3 milyonun yani seçmenlerin % 70'inin postayla veya şahsen oy kullanması bekleniyor. Seçim gününde ise New Yorklular 1201 seçim merkezinde oy kullanabilecekler.

Ülke genelinde şu ana kadar 50 milyondan fazla seçmen oy kullandı.

Bu şu ana kadar rekor olarak olarak değerlendiriliyor.

STÜDYO VOA

Köprü kazasının ardından milyarlarca dolarlık tazminat bekleniyor – 28 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG