Erişilebilirlik

New York'ta Afrika Diasporasına Yardım


New York'ta Afrika Diasporasına Yardım
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:02:20 0:00

New York kenti, Afrikalılar dahil olmak üzere yüzlerce etnik göçmene evsahipliği yapıyor. Ancak şimdiye kadar Afrika diasporası, AIDS’le mücadele, danışmanlık ve tedavi gibi konularda ihtiyaçlarına karşılık verebilecek bir merkezden yoksundu

Merkezi Harlem’deki kar amacı gütmeyen bir sivil toplum kuruluşu, AIDS ve başka konularda New York’taki Afrika kökenlilere hizmet sunuyor.

Geçen yıl 12 binden fazla New Yorklu, Afrika Hizmetleri Komitesi’nin ücretsiz ya da düşük hizmetli ücretlerinden yararlanmış. Kurum, 1981 yılında Asfaha Hadera isimli, Etiyopyalı bir mülteci tarafından kurulmuş. Hadera, o zamanlar bu tür hizmet veren kuruluş bulunmadığını anlatıyor.

“İhtiyaçlara karşılık vermek için bu derneği kurduk, böyle olunca da ilgi arttı.”

Dernek şimdilerde AIDS konusunda test de dahil birçok hizmet veriyor. Program aslında AIDS’in 1980’lerde yaygınlaşmasıyla başlamış.

AIDS, Afrika kökenliler arasında hala büyük bir tabu olarak görülüyor. Komite’nin programlarından sorumlu Mulusew Bekele’ye göre, New York’taki birçok göçmenin bu konudaki bakış açısı hala aynı.

“Buraya gelenler genelde kendilerini kınayan, çekingen bir tutum içindeler. Onlara yardım için burada olduğumuzu ve burada olup bitenlerin gizli tutulduğunu anlattığımda rahatlıyorlar.”

Berkele’ye göre, hasta olan göçmenlere yardım etmek zevkli ancak hiç de kolay değil.

“İşin en tatmin edici tarafı da, hasta ve zayıf birinin zamanla kilo alıp iyileştiğini ve tekrar gülümsediğini görmek.”

2003 yılında aldığı bağış sayesinde derneğin kurucusu Hadera, programları Etiyopya’ya taşımış. Başkentte açılan bu klinikte yerel görevliler, Amerikalılar tarafından yönlendiriyor.

“Şeffaflık, sorumluluk, hizmet kalitesi. Bütün hizmetler bir çatı altında, o nedenle yoksul halk, bir merkezden diğerine gitmek zorunda değil. Aile planlaması, sağlıklı beslenme, danışmanlık ve test hizmetlerinin yanısıra, tedavi de burada sunuluyor.”

“Afrika Hizmetleri’nde doğrudan halkla çalışıyoruz. Yoksullarla doğrudan irtibata geçiyoruz. Bunların birçoğu sokaklarda yaşıyor ve AIDS hastası. Bazıları kimsesi olmayan çocuklar. Destek verecek kimseleri yok.”

Afrika Hizmetleri Komitesi, Etiyopya’nın beş farklı bölgesinde çalışıyor. Hadera’ya göre, klinikler sadece sağlık hizmetlerinden uzak olan yerel halk için önemli değil, kendisi ve çalışanlar için de yararlı.

“Bir tek kişinin fark yaratamayacağını düşünürdüm fakat kendinizi o amaca adayıp, odaklanır ve sorumluluk alırsanız, kaynakları da doğru kullanırsanız, fark yaratabilirsihiz. Bir kişinin bile hayatını kurtarmanın dünyayı kurtarmak anlamına geldiğini öğrendim.”

STÜDYO VOA

Donald Trump’ın sus payı davasında yeni aşamaya geçildi – 22 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG