Erişilebilirlik

New York’la Teksas Arasında Sığınmacı Gerilimi Artıyor


(ARŞİV) Brezilya sığınmacılar, Arizona'da Meksika sınırındaki bir aralıktan geçiyor
(ARŞİV) Brezilya sığınmacılar, Arizona'da Meksika sınırındaki bir aralıktan geçiyor

NEW YORK - Başkan Joe Biden’ın, “açık sınırlar” politikasıyla birlikte Meksika sınırından ABD’ye iltica talebiyle gelen sığınmacıların sayısı artıyor. Teksas'tan sonra Arizona eyaletinden de dün akşam çok sayıda otobüsle New York’un Port Authority Terminali’ne gönderilen yeni sığınmacılar tartışmaları alevlendirdi.

New York Belediye Başkanı Eric Adams, Teksas Valisi Greg Abbott için "küresel bir utanç" dedi. Belediye Başkanı Adams, Vali Greg Abbott'u Amerikan ideallerine ihanet etmekle ve ulusun itibarına zarar vermekle suçladı. İkili arasındaki tartışmalar alevlendi.

New York Belediye Başkanı Adams, kente Arizona ve Teksas eyaletinden otobüslerle gönderilen sığınmacıların sayısının 4 bini aştığını, bu kişilerin evsizlerin kaldığı barınaklara yerleştirilip ihtiyaçlarının karşılandığını ifade etti.

Sığınmacı akınına uğrayan New York’ta, Meksika sınırından iltica talebiyle geçenlerden kaldıkları tutukevlerinden serbest bırakıldıktan sonra kendi imkanlarıyla gelenlerin de olduğu belirtildi. Sığınmacıların birçoğunun, New York’ta tanıdıkları, arkadaşları ve akrabaları olan kişiler olduğu, belediyeye sığınanların dışında rakamların on binleri bulduğu kaydedildi.

New York Belediye Başkanı Adams, ABD'nin bir göçmen ülkesi olduğuna dikkat çekti. Adams, sığınmacılara muamelesini eleştirdiği Teksas Valisi Abbott için, "Savunduğumuz her şeye gerçekten karşı çıkan Amerikan karşıtı bir vali. Küresel bir utanç kaynağı çünkü biz Amerikalılar olarak bunu yapmıyoruz” dedi.

Abbott ise, Fox News'a yaptığı açıklamada New York Belediye Başkanı'nı ikiyüzlülükle suçlayarak, "Belediye Başkanı Adams, yasadışı göçmenleri hoş karşıladıklarını söyledi. Şimdi bu durumun gerçekliğiyle başa çıkmak zorunda kaldıklarında şaşkına döndüler ancak başa çıkamıyorlar" dedi.

“Yiyecek parası bile olmayan sığınmacıların tüm ihtiyaçlarını karşılıyoruz”

New York Belediyesi Göçmenlik Dairesi Müdürü Manuel Castro, aralarında çocukların da bulunduğu kentteki sığınmacı sayısını tam olarak bilmediklerini, birçoğunun sağlık sorunları olduğunu belirterek, “İnsanların buraya ulaştıklarında oldukça kötü durumda olduklarını görüyoruz. Belediye olarak yiyecek parası bile olmayan sığınmacıların temel ihtiyaçlarını karşılıyoruz. COVID–19 testlerini yapıyoruz” dedi.

New York Belediyesi Sosyal Hizmetler Dairesi Müdürü Gary Jenkins de, kentte gelen sığınmacıların sayısının giderek arttığına dikkat çekti. Jenkins, iltica talebiyle New York’ta bulunan sığınmacıların kentin beş ayrı bölgesindeki barınaklara yerleştirildiğini kaydetti.

New York Belediyesi Acil Durum Yönetim Ofisi Müdürü Zach Iscol, belediyenin sığınmacılar için iki hafta içinde bir özel hizmet merkezi açmayı planladığını belirterek, "Bu merkez barınma, sağlık ve yiyecek hizmetlerinin yanı sıra, öncelikle yasal hizmetler verecek. Sığınmacı çocukların devlet okullarına yerleşmesini sağlayacak” dedi.

STÜDYO VOA

BM’den Gazze’de ‘kıtlık’ uyarısı – 18 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:58 0:00
XS
SM
MD
LG