Erişilebilirlik

New York’a Sığınmacı Akını


Meksika sınırında ABD'ye girmek için bekleyen mülteciler
Meksika sınırında ABD'ye girmek için bekleyen mülteciler

NEW YORK - Aralarında Türkiye’nin de olduğu farklı ülkelerden gelip Meksika sınırı üzerinden ABD’ye kaçak yollarla giren sığınmacı sayısında patlama yaşanıyor.

Meksika’dan ABD’ye kaçak giren sığınmacılar, Arizona ya da Teksas’taki Göçmenlik Dairesi'ne bağlı tutukevlerine konuyor. Bu tutukevlerinde ABD’den iltica talebinde bulunan sığınmacılar, en az bir hafta, en çok da 6 hafta sonra tutukevlerinden salıveriliyor.

İltica talebiyle ABD’ye gelen sığınmacıların en fazla yoğunlaştığı kentlerin başında ise New York geliyor. Kentteki her kişinin barınmasını garanti eden yasalar, iltica arayışında olanların New York’a ilgisini daha da arttırıyor. New York’a, farklı yollardan iltica talebinde bulunan binlerce kişinin yerleştiği belirtiliyor.

New York Belediyesi, son haftalarda 2 bin 800 kişinin iltica başvurusunun kayıt altına aldığını, ancak gerçek sığınmacı sayısının bu sayının çok üzerinde olduğunu ve sayının önümüzdeki günlerde tırmanarak daha da artacağını belirtiyor.

“Arizona ve Teksas’tan çok daha fazla sığınmacı New York’a gelecek”

New York Belediye Başkanı Eric Adams, kentte giderek artan sığınmacı sayısına dikkat çekerek, belediye olarak zor durumda olan bu kişilerin barınmalarını üslendiklerini belirtti. Adams, kentteki sığınmacıların ihtiyaçlarını karşılamak için federal hükümetten New York'a mali destek istedi. Adams, Teksas ve Arizona gibi eyaletlerden yakın zamanda çok daha fazla kişinin iltica etme talebiyle kente geleceğini belirtti.

Adams, bazı durumlarda sığınmacı kişi ve ailelerin Teksas ve Arizona eyaletinden otobüslerle bazı durumlardaysa federal hükümet tarafından New York’a gönderildiğini belirterek, “Hem barınma hakkı olan bir kent olarak yasal yükümlüklerimizi yerine getirmek hem de sistemimize girenlere yüksek kaliteli barınak ve hizmetler sağlamak için New York kentinin acilen ek federal kaynaklara ihtiyacı var” dedi.

“Sığınmacı sorununu işbirliğiyle çözebiliriz”

Adams, sığınmacı sorununun çözümü için sadece federal hükümete değil, diğer eyaletlerle de işbirliğine ihtiyaç olduğunu belirterek, “New York’a sığınmak isteyenlerle başa çıkmak için bu ülkede bir ortaklık olması gerektiğini anlamaları gerekiyor. Diğer eyaletlerden bu sığınmacılar neden New York’a yönlendiriliyor? Ne yöntemler kullanarak bunu yapıyorlar? Tek yönlü bilet alıp New York’a gönderiyorlar. New York yasalarına göre, bu durumdaki kişilerin kentin beş ayrı bölgesinde barınması için garanti veriliyor. Böyle bir hak diğer birçok eyalette mevcut değil. O yüzden bu kişiler daha fazla New York’a yönlendiriliyorlar” dedi.

“İhtiyaçları sadece barınmakla sınırlı değil”

Adams, son haftalarda sığınmacılardan gelen barınma taleplerindeki hızlı artışla durumun farkına vardıklarını belirterek, "Doğru olanı yapmaya çalışıyoruz ama bu New Yorklular için gerçek bir yük" dedi.

New York Belediye Başkanı Adams, sığınmacıların amacının sadece barınma olmadığını, bu kişilerin aynı zamanda okul ve belediye tarafından sunulan ücretsiz tercüme ve tercüman hizmetlerinden yararlanmak istediklerini belirterek, “Tüm bunları yapmak için yardıma ve doğru koordinasyona ihtiyacımız var” dedi.

STÜDYO VOA

ABD üniversitelerinde Gazze protestoları yayılıyor - 24 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:22 0:00
XS
SM
MD
LG