Erişilebilirlik

New York Yeniden Canlanıyor


New York Yeniden Canlanıyor
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:01:39 0:00

11 Eylül 2001 terör saldırılarının yıldönümünde başkent Washington ve New York başta olmak üzere Amerika’nın çeşitli yerlerinde anma törenleri düzenlendi. Peki Dünya Ticaret Merkezi ikiz kulelerinin yerle bir olduğu alanda son durum ne? Amerika'nın Sesi, projenin iki mimarıyla konuştu

11 Eylül 2001 terör saldırılarının 13‘üncü yıldönümünde mimar Daniel Libeskind ve müteahhit Larry Silverstein, Dünya Ticaret Merkezi’nde biraraya gelerek devam eden inşaat ve Manhattan adasının güney bölümünün canlandırılması çabaları hakkında bilgi verdi. Larry Silverstein, bölgenin canlandığını söylüyor: ”Birçoklarının gözden çıkardığı bir bölge olan Manhattan Adası’nın güneyi, şimdi New York’un en gözde semti. Bölgede nüfus artıyor, son derece yaratıcı kişiler mağazaları, ofis binalarını, restoranları dolduruyor. Yeni parklar, bürolar açılıyor. Ayrıca her geçen gün çok sayıda otel hizmete giriyor.”

Mimar Daniel Libeskind, ”Bu proje üzerinde çalışmaya başladığımda aklımda sadece binalar yoktu. Yalnızca üstesinden gelmemiz gereken teknik zorlukları değil aynı zamanda New York’un ruhunu da düşünüyordum. New York, hafızası olan ancak hep ileriye bakan bir kent. Kentteki farklılık ruhunu nasıl yansıtacağımı düşünerek epey zaman harcadım” diyor.

16 hektarlık Dünya Ticaret Merkezi sahasında beş kule, bir ulaşım merkezi, 11 Eylül Müzesi ve Anıtı yer alıyor. Kulelerden bir numaralı olan 104 katlı bina, şu anda Amerika’nın en yüksek gökdeleni ünvanına sahip. Yaklaşık 350 bin metrekarelik kiralık alana sahip binanın yüzde 60’ı, medya devi Conde Nast’ın yeni merkezi olacak. Kentin ilk yeşil iş binasında iki adet de gözlem terası bulunacak.

Müteahhit Larry Silverstein, Dünya Ticaret Merkezi civarındaki mahallelerin yeniden canlanacağını söylüyor. Konut inşaatları; çok sayıda yeni restoran ve mağazanın hizmete girdiği alanda yüzbinlerce metrekarelik yaşam alanı açtı. Bir zamanlar terör saldırısının yaralarını taşıyan bu bölgede şimdi on üç yeni otel inşa ediliyor.

STÜDYO VOA

Köprü kazasının ardından milyarlarca dolarlık tazminat bekleniyor – 28 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG