Erişilebilirlik

New York Yeni Gösterilere Hazırlanıyor


New York kenti, dördüncü gece de polisin azınlık gruplara uyguladığı orantısız şiddeti protesto etmek amacıyla düzenlenecek yeni gösterilere hazırlanıyor.

Yeni gösteriler geçen ay bir polis tarafından öldürülen silahsız bir siyahın haftasonu kalkan cenazesini izliyor.

28 yaşındaki Akai Gurley, 20 Kasım’da New York’un Brooklyn semtinde polis tarafından vurularak öldürülmüştü. Brooklyn ilçe savcısı, jürinin Gurley’i vuran polis memuru Peter Liang’ın aleyhinde karar almayı düşündüğünü bildirdi.

Hafta başında New York’ta büyük jüri, geçen Temmuz ayında Eric Warden adındaki bir siyahı, kollarını boynuna dolayarak nefessiz bırakan ve ölümüne sebebiyet vermekle suçlanan beyaz polis memuru Daniel Pantaleo’yu suçsuz bulmuş, hakkında takipsizlik kararı almıştı. Sonradan astım hastası olduğu ortaya çıkan Garner, ölmeden önce polislerle boğuşurken defalarca nefes alamadığını söylemişti.

Geçen ay da Missouri eyaletine bağlı Ferguson’da Ağustos ayında Michael Brown adlı silahsız siyah bir genci vurarak öldürmekle suçlanan beyaz polis memuru Darren Wilson St. Louis mahkemesindeki jüri tarafından suçsuz bulunmuş, karar milyonlarca Amerikalıyı öfkelendirmişti.

New York Emniyeti, bir gün önceki gösterilerde 20 kişinin gözaltına alındığını bildirdi. Perşembe gecesiyse 200’den fazla kişi gözaltına alınmıştı.

Cuma gecesi New York’un alışveriş mekanı olan 5. Cadde’de dün gece yürüyüş düzenleyen göstericiler, Apple ve Macy’s mağazalarına girerek eylem yaptı, “ölme” eylemi düzenledi ve “Siyahların da canı var” yazılı sloganlar attı.

Yere yatarak gerçekleştirilen “ölme” eylemleri başkent Washington’da da Kongre binası yakınında düzenlendi. Göstericiler daha sonra eylemlerine kent merkezinde devam etti.

Denver’da öğrenciler gösterilere katılırken, Miami’de kentin en büyük plajına giden yol eylemciler tarafından trafiğe kapatıldı. Ayrıca Chicago, Boston ve New Orleans kentlerinde de gösteriler düzenlendi.

STÜDYO VOA

Mehmet Şimşek’ten “harcamaları azaltma” mesajı - 18 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG