Erişilebilirlik

New York Yazlarının Vazgeçilmez Keyfi: Açık Hava Sinemaları


New York Rooftop Sinemasi
New York Rooftop Sinemasi

New Yorklular uzun ve soğuk geçen kış aylarının ardından yaz aylarını ellerinden geldiğince dışarıda geçirmeye özen gösteriyor. Restoranlar masalarını kaldırımlara taşırken, gece kulüpleri açık hava mekanlarına geçiyor, müze ve galeriler de adeta sokaklara dökülüyor. Yaz akşamlarının asıl keyfiyse açık hava sinemalarında çıkarılıyor.

New York’un ilk açık hava sinema etkinliği, 42. Sokak'la 5. Cadde’nin köşesinde yer alan Bryant Park’ta başladı. 1970’li yıllarda uyuşturucu satıcılarının ve evsizlerin işgal ettiği park, 1979 yılında bir grup gönüllü ve Rockefeller ailesinin yaptığı bağışla restore edildi. 1983’te yapımı tamamlandıktan sonra kurulan Bryant Parkı Restorasyon Şirketi parkın bir daha eski günlerine dönmemesi, New Yorklular’ın vakit geçirmek isteyeceği ferah ve değişik etkinliklerin yapıldığı bir park olması için çalışıyor. Gündüz saatlerinde çevredeki plazalarda çalışanların öğle yemeklerini yemek için seçtikleri park, 90’lı yıllardan bu yana her yaz Pazartesi geceleri klasik filmlerin gösterildiği bir açık hava sinemasına dönüşüyor.

Bryant Park’ın başarısı yıllar içinde Manhattan, Brooklyn ve Queens mahallerindeki diğer parklara da yayıldı. Birçok park akşam güneşin batışından itibaren birer açık hava sinemasına dönüşebiliyor. New York Belediyesi 2017 yaz sezonu boyunca 150’den fazla ücretsiz film gösteriyor parklarda. Çoğunlukla ailelerin tercih edeceği klasik filmler, çocuk filmleri ve animasyon filmlerinin gösterildiği parklar dışında son bir kaç yıldır Brooklyn mahallesinde manzaralarıyla göz alan çatı katlarında da açık hava sinemaları yaygınlaşmaya başladı.

1997’de bir sivil toplum örgütü olarak kurulan Rooftop Films bu akımın öncüsü. Rooftop Films kar amacı taşımadığı gibi şehrin değişik mahallerinde öncelikle bağımsız filmleri seyircilerle buluşturmayı amaçlayan ve sinemaseverleri bu filmlerin yapımcı ve yönetmenleriyle de buluşturan bir dernek. Film gösterimlerine canlı müzik ve özel panel konuşmalarını da ekleyerek sinemaseverleri yaz boyunca birbirinden ilginç çatı katlarında buluşturuyor.

Parklarda yapılan film gösterimleri New Yorklular’a bu pahalı şehrin sunduğu nadir bedava etkinliklerden biri. Film izlerken piknik de yapan New Yorklular Eylül sonuna kadar hemen hemen haftanın her gecesi bir film izleyebiliyorlar.

STÜDYO VOA

Mehmet Şimşek’ten “harcamaları azaltma” mesajı - 18 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG