Erişilebilirlik

New York'un Atık Sularında Polio Tespit Edildi


Çocuk felci virüsü
Çocuk felci virüsü

New York kentinde bir kanalizasyonda, çocuk felcine yol açan “Polio Virüsü” tespit edildi. New York Sağlık Teşkilatı yetkilileri yaptıkları açıklamada, kentin kuzeyindeki Rockland County'de, bir çocuk felci vakasının tespit edilmesinden haftalar sonra, New York kentindeki atık sularda, çocuk felcine neden olan Polio virüsün tespit edildiğini duyurdu.

New York Belediyesi ve eyalet sağlık teşkilatları, kentin atık suyunda çocuk felci virüsünün bulunmasının, virüsün büyük bir ihtimalle yerel dolaşıma girdiğinin göstergesi olduğunu belirtti. Yetkililer, virüsün çocuk felcine ve hatta ölüme yol açabileceğini belirterek "Aşılanmamış New Yorkluları hemen aşı olmaya davet ediyoruz” dedi.

New York Eyalet Sağlık Müdürü Dr. Mary T. Bassett, New York'taki atık su örneklerinde, çocuk felci virüsü tespitinin “endişe verici, ancak şaşırtıcı olmadığını" söyledi. Bassett, Yetişkinleri ve çocukları çocuk felcinden uzak tutmanın en iyi yolunun aşı yaptırmak olduğunu kaydetti. Bassett, aşı olmanın kalıcı felç ve hatta ölüm riski de dahil olmak üzere çocuk felcinin en kötü sonuçlarına karşı en güçlü koruma yolu olduğunu kaydetti.

Son on yılda ilk vaka tespit edildi

Bu ayın başlarında, New York eyalet sağlık yetkilileri, iki farklı bölgeden alınan atık su örneklerinde, çocuk felci virüsü vakalarının belirtilerini bulduklarını ve yüzlerce insanın potansiyel olarak virüsle enfekte olabileceği konusunda uyarıda bulunmuştu.

Geçtiğimiz ay, New York Sağlık Teşkilatı, Rockland County bölgesinde son on yılda ülkenin ilk çocuk felci vakasının tespit edildiğini açıklamıştı. Yetkililer, vakanın daha önce sağlıklı olan, aşılanmamış ve bacaklarında felç gelişen genç bir yetişkinde tespit edildiğini belirtmişti.

New York Belediyesi Sağlık Müdürü Dr. Ashwin Vasan, yaptığı açıklamada, "New Yorklular için risk gerçek ama savunma çok basit, çocuk felcine karşı aşı olun" dedi. Vasan, New York’ta dolaşıma giren virüsten korunmanın tek yolunun aşılanma olduğunu belirterek, aşılanmamış ya da eksik aşı yaptırmış kişileri acilen aşı yaptırmaya davet etti. Vasan, yapılacak aşıyla çocuk felci hastalığının hem çocuklarda hem de yetişkinlerde önlenebilir olduğunu kaydetti.

“Birçok kişi virüsü kapmış olabilir”

Yetkililer, çocuk felci bulaşan bir kişide çoğunlukla herhangi bir semptom görülmediğini ancak yine de virüsü başkalarına günler veya haftalarca bulaştırabileceğini belirtti. Yetkililer, geçmiş salgınlara dayanarak, eyaletteki yüzlerce insanın çocuk felci virüsü kapmış olabileceğini ve bu durumun farkında olmayabileceklerini kaydetti.

Amerikan Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezleri’ne göre, 1955'ten itibaren çocuk felci aşıları kullanılabilir hale geldi. Düzenlenen ulusal aşı kampanyalarıyla, ABD'deki yıllık vaka sayısı 1960'larda 100'ün altına ve 1970'lerde 10'un altına düşürüldü. Hastalığa yakalananların yüz felci de geçirebileceği öte yandan ölüm oranlarının, yüzde 5 ile yüzde 10 olduğu belirtildi. New York’ta, aşı karşıtlarının yoğunlukla yaşadığı Rockland ve Orange bölgelerinde, yeni vakaların tespit edilmesinden endişe duyulduğu kaydedildi.

STÜDYO VOA

Uluslararası yatırımcılar Türk ekonomisinden güvence bekliyor – 17 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:50 0:00
XS
SM
MD
LG