Erişilebilirlik

New York'ta Tutuklanan Türk Oyuncu Serbest


Erdal Kuyumcu
Erdal Kuyumcu

İran’a Türkiye üzerinden füze yapımı, havacılık ve nükleer uygulamalarda kullanılan kobalt - nikel metal tozu sattığı iddia edilen ve önceki gün New York’ta tutuklanan oyuncu kökenli Türk işadamı Erdal Kuyumcu serbest bırakıldı.

Dün New York’ta Federal Mahkemede hakim karşısına çıkan Kuyumcu’nun şartlı olarak evde elektronik gözetim altında serbest bırakıldığı, yargı sürecinin ise tutuksuz olarak devam edeceği öğrenildi.

‘800 dolar için kim bu işi yapar?’

Kuyumcu'nun yakın arkadaşları, Türk oyucunun söz konusu iddialarla bir ilgisi olduğunu düşünmediklerini ve olayın güvenlik güçleri tarafından yanlış anlaşıldığına inandıklarını ve ortada bir karışıklık olduğunu ifade ettiler.

Amerika’nın Sesi’ne, isimleri yazılmamak şartıyla konuşan Kuyumcu’nun yakın arkadaşları, Kuyumcu’nun uzun bir süre sanat çalışmalarına ara verip iş yapmak için çeşitli girişimlerde bulunduğunu, bir dönem kuyumculuk da yapmaya çalıştığını bir kaç yıl önce kurduğu şirketle metal işine girdiğini söylediler.

Aleyhine açılan mahkeme dosyasında yer alan belgelere göre, Kuyumcu’nun bu işten aldığı komisyon tutarının sadece 800 dolar olduğunu vurgulayan arkadaşları; “Bütün bu iddialara göre, bu işte kazanılan bütün paranın toplamı 800 dolar. ‘Kim 800 dolar için böyle riskli bir işe girer? Bu işte ciddi bir yanlışlık yapıldığı görüşündeyiz” diye konuştular.

Bir milyon dolar ceza ve 20 yıl hapsi isteniyor

Mahkeme dosyasında yer alan iddialara göre, Kuyumcu, Amerika Maliye Bakanlığından izinsiz olarak, Ohio’da diğer bir Amerikan firmasından satın aldığı, füze ve havacılık sektörü ve bazı nükleer uygulamalarda kullanılan, kobalt – nikel metal tozunu, Türkiye’de bir firma aracılığıyla İran’a sattığı, iş yaptığı kişilerin yaptıklarının suç olduğunu bilerek bu ihracatı yaptığı iddia edilmişti. Aleyhine açılan mahkemede, Kuyumcu, için en az bir milyon dolar para cezası ve 20 yıl hapis cezası isteniyor.

Oyuncu kökenli işadamı

Türkiye ve Amerika’da çok sayıda televizyon dizisi, sinema filmi, tiyatroda rol alan ve sanat çalışmalarına son yıllarda ara veren Kuyumcu kurduğu New York merkezli Global Metallurgy LLC şirketi ile iş dünyasına atılmıştı. Erdal Kuyumcu, Türkiye’de “Oğlum Adam Olacak”, “Koltuk Sevdası”, “Duruşma”, “Teresa” gibi birçok dizi ve sinema filmlerinde rol aldı.

Kuyumcu ABD’ye yerleştikten sonra New York’ta birçok dizi, sinema projelerinde de yer aldı. Kuyumcu ayrıca sahnelenen “Oyunun Adını Siz Koyun Biz koyamadık” gibi birçok tiyatro oyununda çeşitli rollerde oynamıştı.

STÜDYO VOA

Uluslararası yatırımcılar Türk ekonomisinden güvence bekliyor – 17 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:50 0:00
XS
SM
MD
LG