Erişilebilirlik

New York'ta "Sokakta Sanat" Projesi


New York'ta "Sokakta Sanat" Projesi
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:01:48 0:00

Paris’te sokak sanatçısı olarak isim yaptıktan sonra New York’taki Times Meydanı’nda resimler çizen J R, peyzajlarıyla ilgi çekiyor

Genç Fransız sanatçı Güney Afrika’dan, İsrail’den, Filistin’den insanların vesikalıklarını büyüterek sanata dönüştürüyor. New Yorklular'ın poster boyutunda resimleri caddedeki asfaltı ve Times Square’de büyük bir panoyu süslüyor.

Burası J R’ın dünyanın her yerinden insanları tanıtma projesinin son durağı.

Her yaştan, ırktan ve geçmişten insan Broadway’e ve New York’un tiyatro bölgesine yakın bu noktada yerleri kaplıyor.

Projenin ismi “İçiyle Dışıyla New York.” Fotoğraf kamyonetinde insanlar resimlerinin çekilmesini bekliyor. Bundan sonra da yüzleri büyük posterlere basılıyor. Onlar da bunu ya sokağa yapıştırıyor ya da eve götürüyor.

J R, Fransız. Prestijli TED yani Teknoloji, Eğlence ve Tasarım Ödülü’nü kazandıktan sonra kendisine verilen 100 bin dolarla bu projeyi hazırlamış ve birçok dünya şehrinde insanların dev portreleriyle kendilerini bu şekilde ifade etmelerini sağlamış.

J R: “Şöyle düşündüm. Her şeyi ters düz edelim. Bırakayım resmi onlar çeksin. Eğer basmayı bilmiyorlarsa ben bunu ücretsiz yaparım. Paraları olmadığından değil ama ben onların istedikleri mesajı yaymalarını istedim. Buradaki etkileşime bayılıyorum. Çünkü önemli olan resmin mükemmelliği değil sürecin kendisi. İnsanların beklemesi, başkalarıyla konuşması. Tüm sürecin anlamı bu etkileşim.”

New York belediyesi, J R’a Times Square’i önermiş. En büyük panolardan birinin sahibi de alandaki en büyük ekranı JR’a ayırmış. J R’ın asistanı Gina Steffe projenin herkesi mutlu ettiğini söylüyor: “Dün bir evlilik teklifi gördük. Bir adam geldi. Sırada iki buçuk saat bekledi. Elinde bir pano vardı ve üzerinde Sarah seni seviyorum benimle evlenir misin yazıyordu. Bir de evet ve hayır boşlukları vardı. Posteri aldı, bastı ve kalemi kadına verdi. O da ağlayarak “evet”i işaretledi. Böylece nişanlanmış oldular.”

Bir yorumcuya göre J R artık bir küresel bir müzeci ve tüm dünya onun galerisi.

STÜDYO VOA

Mehmet Şimşek’ten “harcamaları azaltma” mesajı - 18 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG