Erişilebilirlik

New York’ta Şekerli İçecekleri Kısıtlamaya İzin Yok


New York Temyiz Mahkemesi, New York kenti Belediye Başkanı Michael Bloomberg’ün büyük boy gazoz ve diğer şekerli içeceklere getirmeyi önerdiği yasağı iptal etti.

Mahkeme dün aldığı kararla şehrin sağlık komisyonunun, belediye başkanının içecek miktarına kısıtlama getirerek yetki sınırlarını aştığına ve anayasaya aykırı hareket ettiğine karar verdi.

New York Belediyesi, restoran, sandviç dükkanları, sinema, stadyum ve sokak satıcılarının 473 mililitreden büyük şekerli meşrubat satmasına yasak getirmeyi planlıyordu. Ancak diyet meşrubat, meyve suyu, süt ürünleri ve alkollü içecekler bu yasağa dahil değildi.

Yetkililer yasağın şehirde artan obeziteye karşı getirilmek istendiğini söylüyor.

New York Meşrubat Üreticileri Derneği sözcüsü öneriyi eleştirmiş ve “aşırı” bir önlem olarak tanımlamıştı.

Michael Bloomberg New York Belediye Başkanlığı görevi süresince birçok farklı sağlık politikasına imza attı. Bunların arasında restoran ve barlarda sigara içme yasağı, Amerika’nın birçok yerinde çıkan yasalara örnek teşkil etmişti.

Bloomberg ayrıca, New York’taki restoranlardan sağlıksız yağ içeren ürünleri kaldırmak için kampanya başlatmış ve zincir restoranların menülerindeki yiyeceklerin yanına kalori bilgisi eklemesini zorunlu hale getirmişti.

Bu tür sağlık politikaları dünyanın birçok yerinde tartışılır hale geldi. Sağlıklı yaşamla ilgili kararların siyasetçilere mi yoksa bireylere mi bırakılması gerektiği sorusu önümüzdeki yıllarda da süreceğe benziyor. Türkiye’de Haziran ayında kanunlaşan ve alkol satışına sınırlama getirilen yasa için de halk sağlığı için neden gösterilmişti. 2012 yılında Eski Sağlık Bakanı Recep Akdağ Türkiye Büyük Millet Meclisi lokantasındaki tuzlukları toplayarak haberlere konu olmuştu.

STÜDYO VOA

Mehmet Şimşek’ten “harcamaları azaltma” mesajı - 18 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG