Erişilebilirlik

New York’ta Sahillere Akın


ABD’nin doğu eyaletlerini etkisi altına alan sıcak hava dalgasından etkilenen Amerikalılar sahilleri akın etti.

Geçtiğimiz hafta New York’ta bölgelere göre etkisi gölgede 35-40 santigrat derece hissedilen sıcaklık rutubetin de etkisiyle kentte yaşam şartlarını kötü etkiledi. New York’ta, aşırı sıcaklık nedeniyle güç yüklenmesinden binlerce abonenin elektriği kesildi.

New York Belediye Başkanı Bill de Blasio, halktan sıcak hava dalgasının etkisini sürdürdüğü günlerde zorunlu olmadıkça sokağa çıkmamalarını istedi.

New York Belediyesi Sağlık Hizmetleri aşırı sıcakların özellikle yaşlı ve çocukları olumsuz olarak etkileyebileceğini belirterek,” sıcak hava dalgasının etkili olduğu günlerde dışarı çıkmayıp serin yerlerde kalmayı tercih edin” uyarısında bulundu.

Yetkililer kentteki serinleme merkezlerinin sayısını arttırdı, evinde soğutucuları çalışmayan veya yetersiz kalan kişileri serinleme merkezlerine davet etti.

Vali Cuomo: ‘Plaj ve havuzlara gidin’

Kentte sıcak hava dalgasının yaşandığı günlerde, New York Valisi Andrew Cuomo, bugün New York kenti sakinlerini, özellikle tehlikeli olan sıcak hava koşulları için önlem almaya davet etti.

Vali Cuomo, "Sıcak hava dalgasıyla, bütün New Yorkluları gerekli tedbirleri almaya ve kentte bulunan birçok havuz, plaj ve soğuk hava merkezlerine gitmeye davet ediyorum. Risk altında olabilecek komşularınızı kontrol edin ve aşırı sıcaklık sırasında sizin ve ailenizin güvenli ve sağlıklı kalmasını sağlamak için yorucu aktivitelerinizi sınırlayın" çağrısında bulundu.

New Yorklular, kentte bulunan Coney Island, Beighton Beach ve Rockaway Beach gibi plajları doldurdu. Sahillerde bulunan kafeteryalar tıklım tıklım doldu. Manhattan’dan plajlara giden karşılıklı feribot seferlerinde uzun kuyruklar yaşandı.

Dört gün süren aşırı sıcaklıklar etkisini hafta sonu yitirdi ancak meteoroloji uzmanları önümüzdeki hafta yeni bir sıcak hava dalgasının gelebileceğine işaret etti.

Yaz sezonunun son tatili 'İşçi Bayramı'

ABD'de pazartesi günkü resmi tatille üç güne uzayan haftasonuyla birlikte halk sahillere ve tatil yörelerine akın devam ediyor.

Amerika’da her yıl Eylül ayının ilk pazartesi günü İşçi Bayramı olarak kutlanıyor. Resmi tatil olan bu gün hafta sonuyla da birleşince yaz sezonunun son tatilinde Amerikalılar üç gün tatil yapma fırsatı elde ediyor.

Eylül ayının ilk pazartesi günü 1894’te resmi olarak tatil ilan edilmişti. Yıllardır işçi bayramlarında kentlerin büyük caddelerinde geçit törenleri de düzenleniyor.

İşçi sendikaları son 30 yılda teknolojinin gelişmesi ve dünya ekonomisindeki küreselleşme nedeniyle önemlerinin azaldığını düşünüyor. Yıllar içinde verilen çabalar sonunda çalışanlar haftada iki gün izin, sağlık sigortası ve ücretli tatil gibi haklardan yararlandı.

Birçok sendika üyesi yerel, eyalet ve federal hükümetlerde memur olarak çalışıyor. İşçi hareketi başladığındaysa kötü koşullardaki fabrikalarda çalışıyorlardı.

Tatil aynı zamanda Amerika’da yaz tatilinin bittiği anlamına geliyor. Birçok bölgede İşçi Bayramı’nın hemen ardından okullar sonbahar dönemine başlıyor. Ayrıca tatil gününde piknikler de düzenleniyor.

STÜDYO VOA

Mehmet Şimşek’ten “harcamaları azaltma” mesajı - 18 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG