Erişilebilirlik

New York’ta Görevli FBI Çalışanı Çin Ajanı Çıktı


Kun Shan Chun
Kun Shan Chun

Federal Soruşturma Bürosu’nda (FBI) 20 yıldır çalışan kıdemli elektronik teknisyeni Kun Shan Chun, kuruma ait gizli belgeleri Çin hükümetine verdiği ve casusluk yaptığı iddiasıyla açılan davada çıkarıldığı ilk mahkemede suçunu kabul etti.

1997 yılından beri FBI’da çalışan Chun, kurumun Manhattan bölge temsilciliğinde görevliydi.

Ajanlık suçlamalarını kabul edip suçunu itiraf eden Chun, mahkemenin hakimi James Francis’e “Yaptığım şeylerin yanlış olduğunu biliyordum. Tüm yaptıklarım için özür diliyorum” dedi.

47 yaşındaki Chun, 2011 ve 2016 yılları arasında çok sayıda gizli belgeyi para karşılığında Çin hükümetine sattığını da itiraf etti.

Chun, belge dışında görevli FBI ajanların çalışma sistemleri, yolculuk planları ve bazı ajanların kimliğini de Çinliler’le paylaştı.

Chun’un, 2015 yılında FBI’ın dinleme ve izleme çalışmalarının detaylarını anlatan çeşitli doküman ve fotoğrafları da Çinlilere verdiği tespit edildi.

Avrupa’da buluşuyordu

Chun’un sıkça yaptığı Avrupa seyahatlerinde Çin hükümet yetkilileriyle buluşup FBI’ ın hassas ve gizli belgelerini verdiği belirtildi.

Chun’un 1997 yıllardan beri Çinli teknoloji firması, ‘Zhuhai Kolion Technology’ ile iş birliği yaptığı, verdiği bilgiler karşılığında bu firmanın ilişkiye girdiği fahişelerin bile parasını ödediği belirtildi.

Bharara: “İki yüzlü adam”

New York Güney Bölgesi Savcısı Prett Bharara, soruşturmasını yürüttüğü davada, suçunu itiraf eden FBI çalışanı Chun’ın ülkesine ihanet ettiğini belirterek, ”İkiyüzlü hain adam” ifadesini kullandı.

Chun’un, casusluk suçunu itiraf etmesinin ardından yazılı bir açıklama yapan Bharara, “Ülkesine ihanet eden bu adam hem de bir FBI çalışanı. Hain ve ikiyüzlü. FBI ajanlarına içlerindeki bu suçluyu ortaya çıkartmak için yaptıkları mükemmel soruşturma ve araştırma için çok teşekkür ediyorum” dedi.

‘FBI dahil kimse yasaların üzerinde değil’

FBI’ın New York Bölge Müdür Yardımcısı Dieogo Rodrigez de, FBI çalışanları da dahil kimsenin yasaların üzerinde olamayacağını savundu. Rodrigez, “Chun, hükümet adına çalıştığı FBI’ın gizli ve hassas bilgilerin Çin hükümetine verdi. Biz bu ülkenin hassas bilgilerini saklamak zorunda olan bir kuruluşuz. Halk bize bu yüzden güven duyuyor. Kuruma zarar verecek bu tür şeyleri önlemek bizim görevimizdir” diye konuştu.

FBI köstebeğini FBI ajanları yakaladı

Chun, FBI ajanlarının Çinlilerle olan ilişkileri nedeniyle izlenmeye alınmış. Devreye girin ajanlarla yaptığı çeşitli konuşmalar sonrası Çin adına casusluk yaptığından emin olunmuştu.

16 Mart’ta yapılan bir operasyon sonrasında tutuklanmış ve on yıl hapis cezası istemiyle New York Güney Bölgesi Mahkemesi’nde hakkında soruşturma açılmıştı.

Chun’ un suçunu kabul etmesi nedeniyle cezasında indirime gidilecek. Chun’un alacağı hapis cezası 2 Aralık’ta New York Güney Bölgesi Mahkemesi’nde yapılacak duruşmada belirlenecek.

Çin kökenli olan Chun’un 1985 yılında Amerikan vatandaşlığına geçtiği belirtildi.

STÜDYO VOA

Köprü kazasının ardından milyarlarca dolarlık tazminat bekleniyor – 28 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG