Erişilebilirlik

New York Sular Altında


New York Sular Altında
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:02:03 0:00
Linki indirmek için

Amerika’nın doğu kıyılarına şiddetli yağış ve rüzgar getiren Sandy Kasırgası en az 33 kişinin ölümüne neden oldu. New York eşi benzeri görülmemiş sele teslim olurken çok sayıda konut ve işyeri hasar gördü, ekonominin can damarları tıkandı

New York’un deniz seviyesine yakın kesimlerinde su pompaları tüm gücüyle çalışıyor. Brooklyn’den su tesisatçısı Don, günün erken saatlerinden beri su basan bodrum katlarını temizliyor ve 20 yıldan bu yana bu kadar kötü sel felaketiyle karşılaşmadığını söylüyor.

Don: “Sele kasırga mı yol açtı bilmiyorum. Ama sanıyorum kasırga sırasında Brooklyn Battery Tüneli yakınlarında 61 santim çapındaki ana su borusu patladığı için su baskını oldu.”

Brooklyn’deki Gowanus Kanalı yakınında yaşayan Leslie Bernat’nın evinde bir metre yüksekliğinde su baskını var. Yıllar önce Fransa’dan Amerika’ya göç eden Bernat, böylesine ciddi sel felaketi görmediğini söylüyor.

Leslie Bernat: “Bir saat içinde bodrumu su bastı. Çok şaşırdık çünkü kanaldaki su doğrudan eve girmeye başladı. Hiçbir şeyi temizleyecek zamanımız olmadı. Bodrum katının bu kadar çok suyla dolmasını beklemiyorduk.”

Bodrumda ayrıca yakıt sızıntısı da var. Leslie Bernat ve diğer Gowanus sakinlerine göre sızıntı, sel baskınında suya gömülen benzin tankerlerinden geliyor. Sel suyunda kanala doğru benzin aktığını görmek mümkün.

Sel tehdidi nedeniyle yetkililer, New York metrosunu kapatmak ve belediye otobüsü hizmetlerini durdurmak zorunda kaldı. Tuzlu sudan kaynaklanan hasarı önlemek için Manhattan’ın güneyinde elektrik trafoları kapatıldı. İki gün boyunca borsa, okullar, tiyatrolar ve işyerleri kapandı. Tünelleri sel bastı.

New York Belediye Başkanı Michael Bloomberg New York’ta hayatın normale dönmesinin zaman alacağını söyledi.

New York kentinde en az 10 kişi öldü.

büyük hasar gördü. Bu hasarı bir gecede onarmamıza imkan yok. Hayatı normale döndürmek için öncelikle toplu taşımacılık ve elektrik sistemini onarıp yeniden çalıştırmamız gerekiyor.”

Sandy Kasırgası’nın New York ve civarına saatte 128 kilometre esen rüzgarlarla ulaştığı bildiriliyor.

STÜDYO VOA

ABD üniversitelerinde Gazze protestoları yayılıyor - 24 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:22 0:00
XS
SM
MD
LG