Erişilebilirlik

New York Salgınla Mücadelede 200 Günü Geride Bıraktı


New York’ta ilk Corona virüsü vakasının saptanmasının üzerinden tam 200 gün geçti. New York’ta son 200 günde 489 bin 899 Corona virüsü vakası tespit edildi. Salgın hastalık yüzünden 33 bin 133 kişi yaşamını yitirdi. Mart ayından beri alınan tedbirler sonucunda dün itibarıyla eyalet genelinde Corona virüsüne bağlı olarak hastanede yatanların sayısı 486, saptanan yeni vaka sayısı da 896 olarak açıklandı.

New York’taki veriler diğer eyaletlere oranla oldukça düşük. Şimdilik salgın hastalığa karşı alınan tedbirlerin başarılı olduğu kabul edilse de 200 gündür yaşananlar, kentin yıllardır alışılagelen dokusunu tamamen değiştirdi.

Kentte yükselen suç oranı ve salgının kış aylarında yeniden etkisini arttırması riski, New Yorklular'ı endişelendiriyor.

Mali kriz yetkilileri düşündürüyor

200 gün sonra salgın hastalıkta verilerin normal değerlere düşmesi sevindirici olsa da yaşanan ekonomik kriz, bütün New Yorklular'ı olumsuz etkiliyor. Ekonomik kriz, yetkililerin arasında da tartışma çıkmasına neden oldu. New York Valisi Andrew Cuomo, eyalete yeterince finansal destek sağlamadığı gerekçesiyle sık sık ABD Başkanı Donald Trump’a sitem etti.

New York Belediye Başkanı Bill de Blasio’nun kente yeterli maddi destek sağlanmazsa aralarında itfaiyeci ve polislerin de bulunduğu 22 bin kişiyi işten çıkarmak zorunda kalacağını açıklaması, kendisi de dahil olmak üzere ofis çalışanlarından yaklaşık 500 kişinin birer haftalık ücretsiz izne ayrılarak kent bütçesine sembolik katkıda bulunacağını söylemesi, New York Valisi Cuomo’yu oldukça kızdırdı.

Vali Cuomo: "İşten çıkarma son seçenek olmalı"

Vali Cuomo, de Blasio’ya New York’un bütçesinin 90 milyar dolar olduğunu hatırlattı, bütçede boşuna harcanan, çöpe giden paralar olduğunu söyledi.

New York Valisi Andrew Cuomo
New York Valisi Andrew Cuomo

Vali Cuomo, "İşten çıkarmaların yapmak isteyeceğiniz son şey olduğunu söylüyorum. Bunlar son seçenektir. Özellikle de pek çok sorunun olduğu New York'ta. Evsizler gibi bir sorunumuz var. Artan suç sorunumuz var. Kent çok kirli. İşten çıkarmalar son seçenek olarak değerlendirilmeli. Kentin yıllık 90 milyar dolarlık bütçesi içinde bulabileceğiniz çok fazla israf olduğundan eminim. İşten çıkarmaya gitmeden önce yapmanız gereken şey bu" dedi.

Okullar yeniden açılamadı

Daha önce 10 Eylül’de okulların açılacağı açıklanmış, ancak bu karar 21 Eylül’e ertelenmişti. New York Belediye Başkanı Bill de Blasio, dün yaptığı açıklamada okulların yeniden öğrenime başlamasını 29 Eylül'e ertelediğini açıkladı.

New York'ta geçtiğimiz ay okulların yeniden açılmasına karşı protestolar düzenlenmişti
New York'ta geçtiğimiz ay okulların yeniden açılmasına karşı protestolar düzenlenmişti

New York kentinde salgın hastalıkla yaşanan 200 günün ardından ilk ve orta öğretimde öğrenciler kısmen uzaktan eğitime başladı. Ancak önceki gün başlayan uygulamada büyük teknik aksaklıklar yaşandı.

Restoranlar müşterilerinden Corona Virüsü vergisi alacak

New York’ta restoranların içinde yemek yeme dönemi, kısıtlı şartlarda da olsa 30 Eylül’den itibaren aylar sonra yeniden başlayacak. Restoranlar sadece yüzde 25 kapasiteyle iç mekanlarında hizmet verebilecek. Eğer süreç doğru işlerse kapasite bir ay sonra yüzde elliye yükseltilecek.

New York Belediye Meclisi'nde önceki gün yapılan oylamada kabul edilen yeni yasaya göre New York’ta restoranlar, müşterilerden yüzde 10 oranında Corona virüsü vergisi tahsil edecek. Kabul edilen yeni tasarı dört ay uygulamada kalacak, gerekirse yeniden uzatılacak.

STÜDYO VOA

Mehmet Şimşek’ten “harcamaları azaltma” mesajı - 18 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG