Erişilebilirlik

New York Saldırganının Ön Duruşması 13 Ocak'ta


New York’un en kalabalık otobüs terminali Port Authority’nin metroyla yaya bağlantı tünelinde, kendi yaptığı boru bombasıyla üç kişinin hafif yaralanmasına neden olan Akayed Ullah, saldırıyı IŞİD’den ilham alarak düzenlediğini söyledi. Tedavisinin ardından tutuklanan saldırganın Manhattan Güney Bölgesi Mahkemesi'nde bugün ilk kez video konferans yoluyla yargıç karşısına çıktı.

Yargıç, Ullah için iki avukat tayin etti. Aldığı yaralar nedeniyle hastanede bulunan Ullah, hakkındaki suçlamaları reddetti.

Yargıç, ön duruşmanın 13 Ocak tarihinde yapılmasını kararlaştırdı.

Beş ayrı suçtan yargılanacak

Ullah, IŞİD terör örgütüne malzeme desteği sağlamak, toplu katliam girişiminde bulunmak, bombalı saldırıda bulunmak, kamu alanına zarar vermek, kamu alanında bomba kullanmak, gibi beş ayrı suçtan yargılanacak.

New York Güney Bölgesi Başsavcı Vekili Joon Kim, dün kentte büyük paniğe yol açan saldırıyla ilgili basın toplantısı düzenledi.

Başsavcı Vekili Kim, Ullah’ın dün yapılan sorgusunda saldırıyı IŞİD’den ilham alarak düzenlediğini, kendisi dahil çok sayıda masum insanı öldürmeyi planladığını aktardığını söyledi.

Bassavcı vekili Kim, Ullah’ın 2014 yılından itibaren online olarak izlediği IŞİD’in propaganda filmlerinden etkilenip giderek radikalleştiğini ve Ullah’in ifadesinde, bir yıldır bomba yapmak için uğraştığını, Pazartesi patlatmaya çalıştığı bombanın yapımına da iki üç hafta önce başladığını anlattığını söyledi.

“Saldırıyı önceden planlamış”

Savcının verdiği bilgilere göre Ullah, New York’ta patlatmaya çalıştığı bombayla çok fazla kişiyi öldürmeyi planlamış, bu yüzden de özellikle en yoğun terminali, hafta içi gününü ve en yoğun saati bilerek seçmis.

Kim, olay sonrasında Ullah’ın evinde yapılan aramada bomba yapımında kullanılan bazı malzemeler, boru ve kabloların, pasaportunun yanında ise kendi el yazısıyla Amerika’ya duyduğu nefreti dile getiren bir not bulunduğunu belirtti.

Eşi de gözaltına alındı

Öte yandan Ullah’ın Bangladeş’te yaşayan 25 yaşındaki eşi Jannatul Ferdous Jui’nin, Dakka’da terörle mücadele ekipleri tarafından gözaltına alınıp sorgulandığı açıklandı.

Ullah’ın Bangladeş’te karısıyla birlikte yaşayan altı aylık bir oğlu olduğu da belirtildi. Bangladeş medyasına göre, Ullah’ın Dakka’da yaşayan anne ve babası Julfiqar Haider ve Mahfuza Akhter de gözaltına alınıp sorgulandı. Ullah’ın en son altı ay önce ülkesi Bangladeş’e yeni doğan oğlunu ziyaret için gittiği bildirildi. 20 yaşında ABD’ye göç eden Ullah’ın Bangladeş’te herhangi bir sabıka kaydı olamadığı bilgisi verildi.

New York Saldırganı Hakim Karşısına Çıkıyor
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:03:37 0:00

STÜDYO VOA

EKOTÜRK Stüdyo VOA
lütfen bekleyin
Embed

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG