Erişilebilirlik

New York Polisi Sıra Dışı Operasyonla IŞİD’li İmamı Jamaika’da Yakalattı


New York Emniyet Müdürlüğü (NYPD) sıra dışı bir sınır dışı operasyonuna imza atarak IŞİD’li imam olarak bilinen Abdullah El Faysal’ı Jamaika'da yakalattı. Şeyh Faysal olarak da bilinen din adamı uzun yıllardan beri radikal İslamcı terör örgütlerine savaşçı militan kazandırmakla suçlanıyor.

New York Emniyet Müdürlüğü, IŞİD’li Abdullah el-Faysal’ı yakalamak için Ortadoğu’ya sivil polisler gönderdi. Geçtiğimiz aylarda New York Emniyet Müdürlüğüne bağlı bir sivil polis Suriye’den El- Faysal ile temas kurdu. Kanlı terör örgütü IŞİD’e katılması konusunda El-Faysal ile uzlaşma sağladı.

New York polisinin ilettiği deliller sonrasında uzun bir süredir Jamaika polisinin yakalamak için bir neden aradığı El- Faysal ülkenin başkenti Kingston’da terör örgütü IŞİD’e insan kaynağı sağlamak suçlamasıyla tutuklandı. New York polisi El-Faysal’ın ABD'ye iadesini talep etti. New York Savcılığı da El–Faysal’ın aleyhinde hazırladığı iddianameyle dava açtı. New York Federal Mahkemesi El-Faysal’ın Jamaika’dan iadesi için resmi işlemleri başlattı.

FBI değil New York Polisi operasyon yaptı

New York polisinin yakalattığı terörist din adamı sınır dışı operasyonu olağandışı olarak değerlendirildi. New York ile doğrudan hiç bir bağlantısı bulunmayan uluslararası bir terör davasıyla ilgili operasyonun Federal Soruşturma Bürosu FBI’ın değil New York polisinin yapması şaşkınlıkla karşılandı.

El Faysal’ın tutuklanmasının IŞİD ve benzeri diğer terörist gruplarayönelik savaşçı militan kazandırılmasına etkisi nedeniyle New York polisinin düzenlediği bu sıra dışı operasyon önemli bir gelişme olarak değerlendirildi.

Manhattan Bölge Savcısı Cyrus R. Vance Jr, "Şeyh Faysal, hayatını teröristleri işe almaya adamıştır. Verdiği vaazlarda, konferanslarda, web sitelerinde, ses kayıtlarında, videoları sayesinde, dünyanın dört bir yanındaki sayısız kişiyi cihada teşvik etmiştir" dedi.

İngiltere’den Türkiye’ye tatile giden bir adamla yönlendirecekti

New York’ta hazırlanan iddianameye göre,New York Emniyet Müdürlüğüne bağlı gizli bir polis, El-Faysal ile 2016 yılı sonlarında, tıp eğitimiyle hevesli bir cihatçı olarak temasa geçti.

Sivil polis, El-Faysal ile e-posta ve kısa mesaj alışverişinde bulundu. El-Faysal gizli görevde olan polise, ‘IŞİD’ e katılmasına konusunda yardım edeceğini ve onu İngiltere'den bir tatil için Türkiye'ye giden bir adamla yönlendirileceğini’ söyledi.

El-Faysal gizli polisi iletişim konusunda dikkatli olması için uyardı ve şifreli bir sohbet servisini önerdi. Ocak 2017'de, El-Faysal, gizli görevliye IŞİD ile bağlantı kurabilecek birinin adını ve telefon numarasını verdi.

İkili daha sonra irtibat kurdu ve IŞİD irtibat görevlisi gizli polise hemen katılması yönünde ısrarcı oldu, “tıbbi alanda insanlara ihtiyacımız var" dedi.

Uzun yıllardır peşinde oldukları El-Faysal’ı New York’a getirmek için yeterli delilleri elde eden New York polisi gelişmeleri ve delilleri Jamaika’lı yetkililere aktardı.

Jamaika polisi 25 Ağustosta düzenlediği operasyonla El –Faysal’ı yakaladı. İki ülke arasında yapılan terör suçlularına yönelik işbirliği anlaşmasına göre El-Faysal’ın 60 gün içerisinde ABD’ye iadesi bekleniyor. El-Faysal New York’a getirildikten sonra Federal Mahkemede yargılanacak.

Jamaika’da Hristiyan olarak doğan William nasıl Şeyh Faysal oldu?

53 yaşındaki El-Faysal, Trevor William Forrest adıyla Jamaika kökenli Hristiyan bir ailenin oğlu olarak dünyaya geldi. 16 yaşında din değiştirip Müslüman oldu ve Abdullah el-Faysal adını aldı. Suudi Arabistan’ın desteğiyle Trinidad’a giderek altı hafta temel din eğitimi aldı. Sonra Guyana’ya giderek bu ülkede Arapça ve İslam dinini öğrendiği bir yıllık üniversite eğitimi aldı. El Faysal, daha sonra da Suudi Arabistan’a yerleşip yedi yıl Riyad Imam Muhammad Ibn Saud Üniversitesinde eğitim gördü.

İngiltere’de yakalanıp hapse atıldı

İngiltere’nin başkenti Londra’nın güney bölgesindeki siyahilerin yoğun yaşadığı Brixton semtinde büyük kalabalıklara vaazlar vermeye başladı. İngiltere’nin bir çok kentindeki camileri dolaşıp vaazlar verdi. Vaazlarıyla ünlenen imamın ünü yayılınca vaazları kasetlere kaydedilip satılmaya başlandı. Son otuz yılında giderek radikalleşen el-Faysal önce El Kaide ile anılmaya başlandı. İngiliz polisi 2002 yılında el-Faysal’ı terör propagandası yapmaktan tutukladı. İngiliz mahkemesi 9 yıl ceza verdi. Ceza indirimlerinden faydalanan El- Faysal 2007 yılında İngiltere’den sınır dışı edilerek ülkesi Jamaika’ya geri gönderildi.

Özel uçakla Jamaika’ya iade edildi

El Faysal terör örgütlerinin propagandasını yapan vaazlarını bu kez Afrika ülkelerinde vermeye devam etti. Kenya’dan da 2010 yılında aynı gerekçelerle sınır dışı edilerek yeniden Jamaika’ya gönderilmek istendi. Jamaika’ya dönmesi için bir çok Afrika ülkesi transit vize veremeyince, 523 bin dolara tutulan bir özel uçakla ülkesi Jamaika’ya gönderildi. Nairobi’de, El–Faysal’ın iadesini protesto etmek için büyük bir gösteri düzenlendi. Ellerinde terör örgütü El-Shabaab bayrakları taşıyan göstericiler polisle çatıştı. Olaylarda beş kişi yaşamını yitirdi.

Jamaika’dan yüzlerce kişi IŞİD’e katıldı

Jamaika’ya döndükten sonra polis tarafından sorgulanan El-Faysal ile ilgili ülkenin yasalarını ihlal eden bir suç bulunmadı. Jamaika İslam Konseyi, El Faysal’ın camilere girip vaaz vermesini yasaklayan bir karar aldı. El-Faysal çok az yaşadığı ülkesinde hiç suç işlememeye çalıştı. Camilere gitmedi vaaz vermedi ancak terör örgütü IŞİD’in propagandasını yapmayı sürdürdü. Jamaika’dan en az 200 kişinin Suriye ve Irak’a gidip IŞİD’e katıldığı öne sürüldü.

11 Eylül teröristleri vaazlarını dinledi

Çok etkili bir din adamı olan El–Faysal’ın vaazlarını dinleyenler arasında 11 Eylül saldırıları faillerinden Zacarias Moussaoui, ayakkabı bombacısı Ricgard Reid’in bulunduğu biliniyor. El Faysal’ın vaazlarından ilham alan saldırganlar arasında 2005 yılında İngiltere’de meydana gelen terör saldırısının failleri de bulunuyor. Bunlar arasında 6 kişinin öldüğü Edgware Road intihar saldırısını düzenleyen Muhammed Sidique Khan, 26 kişinin öldüğü King's Cross metro istasyonu saldırısını düzenleyen Jamaika kökenli Briton Germaine Lindsay de bulunuyor.

STÜDYO VOA

Mehmet Şimşek’ten “harcamaları azaltma” mesajı - 18 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG