Erişilebilirlik

New York'ta Kızamık Salgını Nedeniyle OHAL


Amerika’da New York eyaletinin kuzey bölgesinde kızamık salgını nedeniyle olağanüstü hal ilan edildi. 2018 yılının sonbahar aylarında baş gösteren salgının eyaletin Rockland bölgesinde şu ana kadar 153 kişiye bulaştığı belirtilirken, aşısız çocukların kalabalık ortamlarda bulunması yasaklandı.

Rockland’da Salı günü başlayan olağanüstü hal süreci 30 gün boyunca yürürlükte kalacak. Bu süre zarfında, kızamık aşısı yapılmamış 18 yaş altı çocukların, okullar, alışveriş merkezleri, restoranlar ve ibadethane gibi halka açık toplanma alanlarına gitmesi yasak olacak.

Salgın çoğunlukla Ortodoks Yahudi aileleri arasında

Kararı bir basın toplantısında açıklayan Rockland bölgesi başkanı Ed Day, vakaların artmaya devam etmesi nedeniyle böylesi bir önlem aldıklarını belirtti. Day ayrıca sağlık ekiplerinin aileleri aşı konusunda teşvik etme çabalarının sekteye uğramış olmasının da kararda önemli bir etken olduğunun altını çizdi.

Day, yasağın uygulanması konusunda da, “Elbette şerifler sokaklarda aşı kayıtlarını sorgulamayacak. Bu çok saçma! Ancak bu olağanüstü hal ilanının kurallarına uymadıkları fark edilen ebeveynler, hukuki olarak sorumlu tutulacak” diye konuştu.

Nüfusu 300 binin üzerinde olan Rockland’da salgından etkilenenlerin çoğunlukla aşı karşıtı Ortodoks Yahudi aileler olduğu belirtiliyor. Yetkililer aynı durumun New York’un salgından etkilenen diğer bölgelerinde de geçerli olduğunu belirtiyor.

Uzmanlar salgının önüne geçmenin en etkili yolunun aşı olduğunu söylüyor ancak bölgede çocukların yüzde 25’inden fazlasının aşısız olması salgının ciddiyetini artırıyor.

Diğer taraftan birçok ebeveyn ve bazı hak savunucuları aşıyla ilgili dayatmaya karşı çıkıyor.

2018 yılında Ukrayna ve İsrail başta olmak üzere dünya genelinde birçok ülkeyi etkileyen kızamık salgını Amerika’da da 15 eyalette baş gösterdi.

Amerika Hastalık Kontrol ve Önlem Merkezi verilerine göre 2018 yılında Amerika genelinde 372 kayıtlı vakaya rastlanırken, bu rakam 2019 yılının ilk üç ayı içinde 314’e ulaştı.

STÜDYO VOA

İran’ın İsrail’e saldırması ABD’de nasıl yankılandı? – 15 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:51 0:00
XS
SM
MD
LG