Erişilebilirlik

New York Eyaleti Trump Vakfı Aleyhine Dava Açtı


New York eyaleti, Başkan Donald Trump’ın kurucusu olduğu ‘Donald J. Trump Vakfı’ ve yönetim kurulu üyeleri aleyhine, vakfı kişisel çıkarları doğrultusunda kullandıkları iddiasıyla dava açtı.

Başkan Trump ve ailesinin yönetiminde bulunduğu vakfın kişisel amaçlarla kullanıldığı belirtilen iddianamede, bu şekilde eyalet ve federal yasaları çiğnediği öne sürüldü.

Başkan Trump’ın kurucusu olduğu vakfın, 2016 yılında yasadışı bir şekilde başkanlık seçim kampanyasına destek verdiği iddia edildi.

New York Eyaleti tarafından Donald J. Trump Vakfı aleyhine açılan davada vakfın yönetiminde bulunan Başkan Trump ve çocukları Donald Trump Junior, Ivanka Trump ve Eric Trump’ın derhal vakıftaki görevlerini bırakmaları ve vakfın faaliyetlerinin derhal sona erdirilmesi talep edildi.

İddianamede, Donald J. Trump Vakfının yasaları çiğnediği gerekçesiyle 2.8 milyon dolar tazminat ödemesi de istendi. Ayrıca vakfa bundan sonra gelebilecek maddi cezaların da istenilen tazminat bedeliyle birlikte ödenmesi talep edildi.

Manhattan Eyalet Yüksek Mahkemesi’nde açılan davanın 41 sayfadan oluşan iddianamesinde, Donald J. Trump Vakfı'nın kar amacı gütmeyen bir statüde olduğu belirterek, vakfın bu kriterlere uymayıp eyalet ve federal yasaları çiğnediği öne sürüldü.

Belgeyi açmak için resme tıklayın
Belgeyi açmak için resme tıklayın

Trump’a on yıl yasak getirilsin

Başkan Trump’ ın 2016 yılında yürüttüğü seçim kampanyasında vakfı kişisel çıkarları için kullanıp, yasadışı finansal işlemler yapıldığı iddia edildi. New York Eyaleti, Başkan Trump’ın on yıl süreyle herhangi bir vakfın direktörlüğü görevinde bulunmaması için yasak getirilmesini talep etti.

New York Eyaleti ayrıca ABD Vergi Dairesi (IRS) ve Federal Seçim Komisyonu’na, açtıkları davayla ilgili gönderdikleri mektupta iddialarıyla ilgili adım atılıp soruşturma başlatılmasını talep etti.

New York Eyalet Başsavcısı Barbara D. Underwood, yürüttükleri soruşturma sonrasında Donald J. Trump Vakfı aleyhine dava açtıklarını söyledi. Underwood, kar amacı gütmeyen kuruluşların çalışmalarının yasalarla belirlendiğini, hayırsever hizmetler sunan vakıfların yöneticileri tarafından kötüye kullanılmaması gerektiğini sözlerine eklkedi.

İddianamede, seçim kampanyasında vakfın yaptığı birçok usulsüz ödeme olduğu belirtildi. Örneğin, Başkan Trump’ın kendi golf kulübünde sergilenen bir portresi için vakıftan usulsüz olarak 10 bin dolar ödendiği öne sürülüyor. Iowa eyaleti ve yazlık evinin bulunduğu Florida eyaletinde seçim kampanyasına destek veren bazı hayır kurumlarına usulsüz olarak yüzer bin dolar ödendiği de iddia ediliyor.

Trump Twitter üzerinden tepki verdi

Başkan Donald Trump, kurduğu vakıfla ilgili açılan davaya sert tepki gösterdi, uzlaşmaya gitmeyeceğini açıkladı. Trump, davayı açan mevcut eyalet başsavcısıBarbara Underwood'u eski eyalet başsavcısı Eric Schneiderman'ın "çömezleri" olmakla suçladı. Demokrat Partili eski Başsavcı Schneiderman, geçen ay dört kadının kendisini cinsel tacizle suçladığı New Yorker dergisi makalesinin yayınlanmasının ardından istifa etmişti.

Twitter mesajında, "Döküntü New York Demokratları ve onların onurunu kaybedip (kenti terk eden) başsavcısı Eric Schneiderman, 18,8 milyon dolar alıp bu miktardan daha fazla, 19,2 milyon dolar bağış yapan vakıf üzerinden bana dava açmak için ellerinden geleni yapıyor. Ben bu davada uzlaşmaya gitmeyeceğim" diye yazdı.

STÜDYO VOA

Trump’a ‘sus payı davası’ öncesinde konuşma yasağı – 27 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG