Erişilebilirlik

‘New York Bombacısı Cezalandırıldı’


Geçtiğimiz yılın Eylül ayında New York’un Chelsea semtine 30 kişinin yaralanmasına neden olan bombaları yerleştirmekle suçlanan Afgan asıllı Amerikalı Ahmet Khan Rahimi New York Güney Bölgesi Federal Mahkemesinde görülen davada hakkındaki tüm iddialardan suçlu bulundu.

12 kişilik jüri heyeti Rahimi ile ilgili kararını önceki gün Rıza Sarraf ve Halkbank Genel Müdür Yardımcısı Mehmet Hakan Atilla’nın da davasının da hakimi olan Richard Berman’a açıkladı.

İki hafta süren jürili duruşmalar sonrasında heyet 29 yaşındaki Rahimi, hakkındaki on ayrı suçlamanın tamamından suçlu buldu.

Soruşturma dosyasını eski New York Güney Bölgesi Başsavcısı Preet Bharara’nın başlattığı Rahimi davasından sonra jürinin kararı memnuniyetle karşılandı.

Jürinin on ayrı suçlamanın tamamından suçlu bulma kararı sonrasında mahkemenin hakimi Berman’ın, Rahimi’yi müebbet hapisle cezalandırması bekleniyor.

Hakim Berman’ın Rahimi’nin cezasını 18 Ocak’ta New York Güney Bölgesinde yapılacak duruşmada açıklayacağı belirtildi.

New York’ta büyük panik yaşanmıştı

29 yaşındaki Afgan asıllı Amerikalı Rahimi’ nin , 2016 yılının 17 Eylül akşamı kentin Chelsea semtine yerleştirdiği iki bombanın patlaması sonucunda 30 kişi yaralanmıştı.

New York’ta büyük panik yaratan patlamaların yaşandığı aynı gün New Jersey Eyaletinin Seaside Park bölgesinde yardım amaçlı yapılan bir gönüllü etkinliğinde patlamaya hazır bir bomba daha bulunmuştu. Bomba uzmanı emniyet güçlerinin çabası sonucunda çok büyük bir facia daha önlenmişti.

İki eyalette yaşanan büyük panik sonrasında emniyet güçleri arasında kurulan ortak araştırma gurubu, bomba olaylarının failinin New Jersey eyaletinin Elizabeth kentinde yaşayan Rahimi olduğunu açıkladı.

Manhattan’daki patlamalar sonrasında incelenen güvenlik kameralarında da Rahimi’nin olaydan 37 dakika önce patlamanın yaşandığı bölgede olduğu görülmüştü.

Çatışmada yakalanan Rahimi iki polisi yaraladı

Afganistan doğumlu zanlı Rahimi Afganistan’da, 7 yaşında geldiği Amerika’da vatandaşlığa geçmişti.

İki eyalette başlatılan insan avı sonrasında Rahimi olaydan iki gün sonra New Jersey’de görüldü. Terörle mücadele ekiplerinin etrafını sardığı terörist Rahimi emniyet görevlileriyle çatışmaya girdikten sonra iki polis yaraladı.

Etrafını kuşatan polislerden kaçamayan Rahimi yaralı olarak ele geçirildi.

Yapılan aramalarda ele geçirilen belgeler arasında Rahimi’ye ait bir de defter de vardı. Defterdeki notlarda, 2011’de Amerika’nın Pakistan’daki İHA saldırısında öldürülen Amerika doğumlu din adamı Enver el Evlaki’ye ait, “Kardeşim Usame Bin Ladin” sözleri yer aldığı kaydedilmişti.

Defterdeki mesajda “İnşallah sokaklarda bomba sesleri duyulacak ve polisinize ateş edilecek, zulme karşı ölüm” gibi sözlerin yazıldığı belirtilmişti.

‘Rahimi’nin nefretine adalet hızlı ve kararlı bir şekilde yanıt verdi’

New York Güney Bölgesi Başsavcı Vekili Joon Kim, jürinin kararını sonrasında yaptığı açıklamada, "Rahimi, IŞİD ve El-Kaide'den esinlenerek, Manhattan'ın kalbi Chelsea sokaklarında, New Jersey'de, mümkün olduğu kadar çok sayıda masum insanı öldürmek, sakatlamak için bombalar yerleştirip patlattı. Rahimi’nin bu nefretine adalet hızlı ve kararlı bir şekilde cevap verdi.” Dedi.

New York Belediye Başkanı'ndan kutlama

New York Belediye Başkanı Bill de Blasio, yaptığı açıklamada karardan duyduğu memnuniyeti dile getirdi. Blasio, Adli soruşturmayı yürüten herkesi kutladığını belirterek, "Chelsea’ye koyulan bu bombalar kentimizi dizlerinin önüne çöktürmek için yapılan bir girişimdi. Teröre bir kez daha diz çökmedik. New York Emniyet Teşkilatı (NYPD), FBI ve federal savcılar Ahmad Rahimi'yi cezalandırdı. “ diye konuştu.

STÜDYO VOA

ABD üniversitelerinde Gazze protestoları yayılıyor - 24 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:22 0:00
XS
SM
MD
LG