Erişilebilirlik

New York'ta Uğursuz Lokantaya Dualı Açılış


New York'ta Uğursuz Lokantaya Dualı Açılış
New York'ta Uğursuz Lokantaya Dualı Açılış

40’tan fazla Türk lokantasının hizmet verdiği New York’ta akla gelebilecek her tür etnik yiyeceği bulmak mümkün. Bu lokantalardan biri de Romanya ve Vietnam asıllı Fransız bir aileye ait ama burada Amerikan hamburgeri satılacak. Hamburger popüler bir gıda olsa da yeni lokantanın pek işlek olmayan bir caddede bulunması bir dezavantaj. Bazıları bu caddenin uğursuz olduğunu söylüyor. Ancak yeni lokantanın sahipleri gerekli tedbirleri almış.

Manhattan’da 10’uncu bulvarla 23’üncü caddenin kesiştiği köşe restoranlar için ideal bir mekan. Ancak aynı yerde son on yıl içinde burada açılan 4 lokanta iflas etti. En sonuncusu 9 ay dayanabilmiş. Bazı yemek dergileri mekanın lanetli olduğunu iddia ediyor.

Ancak Fransız kardeşler lanete inanmıyor. Brice Moldovan, New York Burger Company adlı restoran zincirinin son halkasını açmaya hazırlanırken hamburgerlerinin her milletten New Yorklu’yu bu mekana çekeceğine inanıyor:

"Bazı ürünlerimiz İtalyanlara da, Meksikalılara da İngilizlere de hitap eder nitelikte olacak."

Lokanta eski restoranların tüm izlerini siliyor. Yeni dekor ve menü yeterli ama uğursuzluk iddialarına karşı da bir Budist papaz mekanı kutsamış.

Aynı tören Katolik bir rahip tarafından da yapılmış. Rahip restorana kutsal su serpmiş. Bir Haham da girişe kutsal kitaptan sözler içeren bir Mezuza asmış. Mezuza binanın kutsandığı anlamına geliyor.

Lanete inanmayan din adamları sadece bebekleri ve evleri değil gerektiğinde iş yerlerini de kutsuyor. Rahip Chodo, başarılı işyerlerinin uyanık olması gerektiğini söylüyor:

"Biz buna ruhanilik, farkındalık diyebiliriz. Ancak önemli olan kentimize, ülkemize ya da restoranlarımıza bilinçsiz ürünler getirmemek konusunda uyanık davranmak. Bu ürünlerin nereden geldiği, nasıl hazırlandığı ve nasıl tüketildiği de çok önemli."

Brice Moldovan taze gıda, mevsimsel menü ve hızlı servis konusunda söz veriyor. Moldovan, kullandıkları malzemeler ve restoranın yeri sayesinde uğursuzluk gelmeyeceğinden de emin görünüyor.

STÜDYO VOA

Uluslararası yatırımcılar Türk ekonomisinden güvence bekliyor – 17 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:50 0:00
XS
SM
MD
LG