Erişilebilirlik

New Orleans Mutfağını Tanıtan Dünyaca Ünlü Restoranlar


New Orleans Mutfağını Tanıtan Dünyaca Ünlü Restoranlar
New Orleans Mutfağını Tanıtan Dünyaca Ünlü Restoranlar

5 yıl önce Amerika’nın Meksika Körfezi kıyılarını vuran Katrina Kasırgası, bin 800 kişinin ölümüne neden olmuştu. Kasırga milyarlarca dolarlık hasara da yol açmıştı. Felaketten 5 yıl sonra New Orleans’da toparlanmaya başlayan sektörlerin başında eğlence sektörü geliyor. Kentin dünyaca ünlü restoranları New Orleans mutfağını gelen turistlere tanıtmaya devam ediyor.



Eski bir öğretmen olan tur rehberi Mary Lacoste, 15 yıldır turistlere New Orleans’ı gezdiriyor. Katrina Kasırgası’nın kenti vurmasının üzerinden beş yıl geçmiş olsa da, Mary, kent sakinlerinin yaşadıkları felaketi hala unutamadıklarını söylüyor. Turistlerin en sık sordukları soruysa kentin en canlı kesimi olan Fransız Mahallesi’nde iş yerlerinin canlanmaya başlayıp başlamadığı.

Mary, haftanın ilk turist grubunu kent turuna çıkarıyor. Duraklardan biri, New Orleans’ın en ünlü lokantalarından 170 yıllık Antoine’s. Antoine’s’da farklı tarzda dekore edilmiş 15 ayrı yemek salonu var. Dünyaca ünlü birçok ismin yıllarca bu lokantada yemek yediği biliniyor. Turistler burada ve Fransız Mahallesi’ndeki diğer restoranlarda New Orleans’ı üne kavuşturan Creole mutfağının spesiyalitelerinden tatmak için heyecanla bekliyor.

New Orleans’ın bir başka ünlü restoranıysa 105 yıllık Galatoire’s Restoran en çok ‘gumbo’ olarak bilinen ‘bamyalı Creole’ yahnisiyle tanınıyor. Yahninin ana malzemesi, Fransız mutfağının geleneksel kıvamlaştırıcısı, ‘roux’. New Orleans’taki restoranlar geleneksel menü ve yemek pişirme tarzlarını nesilden nesile aktarıyor. Restoranların aşçıları değişse bile yemeklerin tadı aynı kalıyor. New Orleans’ın sevilen aşçıları çalıştıkları restoranlardan ayrıldıklarında da hem Amerika hem de diğer ülkelerde iş bulmakta hiç zorlanmıyor. Birçok ülkü aşçı Katrina Kasırgası’ndan sonra kenti terk etti.

K-Joe’s restoranının aşçısı Joseph Faroldi herkesi New Orleans’a geri dönmeye teşvik ediyor. Ancak işi çok zor. Faroldi, ”Kasırgadan sonra kent ekonomisinin alt üst olması yüzünden çok sayıda kişi başka yerlere taşındı. Gerek Amerika’da gerekse başka ülkelerde restoranların yeni aşçılarının New Orleanslı olduğunu öğrenenlerse onları ellerinde tutmak için herşeyi yapıyor,” diyor.

Küresel ekonomik kriz nedeniyle New Orleans’a gelen turistler artık daha az para harcıyor. Ancak 150 yıllık Cafe Du Monde her zamanki gibi kalabalık. Kafenin işletmecilerinden Burton Benrud’a göre, Cafe Du Monde, geleneksel bir Fransız kafesi. İsmi ‘dünyanın kahvesi, insanların kahvesi’ anlamına geliyor. Benrud, “Müşterilerimiz en çok cafe au lait ve beignet’mizi seviyor,” diyor.

Sıcak sütle servisi yapılan kahveye radika da konuyor. Beignet ise pudra şekerine bulanmış Fransız usulü kızarmış hamur tatlıları. Dışarıda uzayıp giden kuyruğa ve içerideki müşteri sayısına bakılırsa Cafe Du Monde’un tıpkı caz müziği ve Creole mutfağı gibi New Orleans’ı New Orleans yapan özelliklerden biri olduğunu anlamak zor değil.

STÜDYO VOA

Köprü kazasının ardından milyarlarca dolarlık tazminat bekleniyor – 28 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG