Erişilebilirlik

New Hampshire'da Önseçim Bugün


New Hampshire'da Önseçim Bugün
New Hampshire'da Önseçim Bugün

Iowa'nın ardından ikinci önseçim olduğu için New Hampshire önseçimi önemli. Seçmenler adaylarla yüz yüze görüşme fırsatı buluyor, birçok seçmenin deyimiyle, "gözlerinin içine bakarak tercihlerini belirlemelerinde etkili olabiliyor"

New Hampshire önseçimi başkan aday adayları açısından son derece önemli bir sınav. Mitt Romney seçmenlerin desteğini arıyor. Beyaz Saray’a ulaşmak için New Hampshire eyaletindeki seçmenlerin oyunu almak zorunda. Bu eyaletteki seçmenler de adayları yakından tanımaya önem veriyor.

Romney, tek tek seçmenlerle tanışıyor. İmza veriyor, fotoğraf çektiriyor. Önseçim sürecinde kampanyalar böyle devam ediyor.

Dört yılda bir Amerika’nın kuzey doğusundaki bu eyaleti başkan aday adaylarıyla basın ordusu işgal eder.

Santorum’un plansız bir şekilde bir park yerine gelmesi kararını henüz vermemiş seçmenler arasında heyecan yarattı. Craig Gallant adlı seçmen şunları söylüyor: “Eşim kararını büyük ölçüde verdi. Ben hala düşünüyorum.”

Craig Gallant eşini ve oğlunu eski Pennsylvania senatörü Rick Santorum’un mitingine getirmiş. Durumlarını şöyle açıklıyor: “İkinci önseçim olduğu için daha fazla aday arasından tercih yapabiliyoruz. Adaylarla yüz yüze görüşme fırsatı buluyoruz. Gözlerinin içine bakabiliyoruz. Bu, karar vermemizde etkili olabiliyor.”

Demokrat Partili bir seçmen olan Mary Claire Heffernan da Cumhuriyetçi Santorum’un fikirlerini dinledi ardından şöyle konuştu: “İlk önseçimlerden birine katılmayı ciddiye alıyoruz. Seçmenlerin tercih yaparken dikkatli davranmasından; adayları tanımaya özen göstermesinden gurur duyuyoruz.”

Gazeteci Tom DeFrank, 1968 yılından bu yana başkanlık seçimlerini izliyor. DeFrank’e göre New Hampshire seçmeni adaylardan özel ilgi bekliyor:

“Iowa, New Hampshire gibi önseçim eyaletlerinde seçmenler adayların yüzlerce miting düzenlemelerini, kendilerinden destek istemelerini bekliyor.”

Judy ve Michael Lopacki, Romney’i görmek için Pennsyvlania eyaletinden New Hampshire’a gelmiş.Judy şöyle konuşuyor:

“Bu sürece dahil olmaktan çok mutluyum. Amerikalı olarak gurur duymanızı, tatmin olmanızı sağlıyor.”

Eşi Michael da aynı görüşte: “Biraz sirk gibi, doğru. Ama bu ciddi bir mesele. Bu demokrasidir. Demokrasi böyle olur.”

Önseçimin ardından adaylar ve gazeteci ordusu bu eyaleti terk ediyor ve New Hampshire sakin, huzurlu günlerine geri dönüyor.




Amerika'nın Sesi'nden İç Politika Editörü Jim Malone Barış Ornarlı'nın sorularını yanıtladı.

XS
SM
MD
LG