Erişilebilirlik

New York’taki Metro İnşaatı Halkı Canından Bezdirdi


New York’ta inşaatı 2007 yılından beri devam eden bir metro hattı, bölgede yaşayan halkın hayatını büyük ölçüde etkiliyor. Metro hattında oturan mahalle sakinleri ve esnaf, inşaat yüzünden mağdur olduklarını ve işlerinin bozulduğunu söylüyor.

Francisco Quijada, iç dekorasyon mağazasını 45 yıl önce açtığında, penceresinin önündeki manzarayı hatırlıyor. Şimdi o nezih manzaradan eser yok. Quijada, “Artık temizliği bile bıraktım. Çünkü para ve zaman harcıyorsunuz, sonra bir hafta içinde yeniden aynı şekilde kirleniyor,” diyor.

İnşaat yüzüden mağazanın önündeki kaldırım kapanmış. Yayalar, ya karşı kaldırımı kullanıyor ya da caddeye hiç girmiyor. Bu nedenle Quijada’nın işleri yarı yarıya azalmış. Devletin zararlarını karşılamadığını söyleyen Quijada, cadde boyunca birçok dükkanın kapandığını söylüyor. Mahalle sakini Faye Young ise başka şeyden şikayetçi. Young, “Gürültü son derece rahatsız edici. Çok da korkutucu. Dinamit kullandıklarında saldırıya uğradığınızı zannediyorsunuz. Sanki hemen yanınızda bir bomba patlıyor,” diye konuşuyor. Quijada ise, dinamitleri küçük çaplı depremlere benzetiyor ve duvarlarda çatlaklara yol açtığını belirtiyor.

Dükkan sahipleri inşaatta çalışanlarla iyi ilişkiler kurmuş. İşçiler, esnafa destek veriyor. Ancak metro yetkilileriyle yapılan toplantılardan bugüne kadar hiçbir sonuç çıkmamış. New York Metrosu yetkilileri, Amerika’nın Sesi’nin konuyla ilgili sorularını yanıtlamayı reddetti. Ancak geçen yıl tünel açılışında konuşan Metro Dairesi Başkanı Jay Walder, inşaatın çok hızlı ilerlediğini söylerken kendinden emin görünüyordu.

Restoran sahibi Dave Goodside, 3-4 yıl daha devam edecek olan inşaat süresince elemanlarını işten çıkarmış, bankadan aldığı borçla geçiniyor. Goodside herşeye rağmen metronun gelmesinden memnun. Goodside, “Bir blok ötede, 72. caddede apartman daireniz varsa, metrodan sonra değeri çok artacak; sattığınızda yerel hükümet de daha fazla vergi geliri elde edecek,” diye konuşuyor.

Francisco Quijada ise o zamana kadar ayakta kalamayan esnafın durumunun ne olacağını sorguluyor. Birkaç aşamada tamamlanacak olan projenin 2016’da tamamlanması öngörülüyor.

XS
SM
MD
LG