Erişilebilirlik

Nevruz Kanlı Başladı Çoşkulu Bitti


Demokratik Toplum Kongresi tarafından düzenlenen Nevruz kutlamaları her yıl olduğu gibi Nevruz Parkı’nda yapıldı. Park ve çevresinde tüm yollar trafiğe kapatılırken, kutlamalar için yoğun güvenlik önlemleri alındı. Ancak kutlamalar sabah saatlerinde olaylı başladı. Kontrol noktasına gelen bir kişi, üzerinde bomba olduğunu söyleyip kaçmaya başlayınca polis tarafından vuruldu. Valilikten yapılan açıklamada, polisin bu kişiyi canlı bomba sanarak vurduğu belirtildi. Açıklamada, “İlimiz Bağlar İlçesi Nevruz Park alanında gerçekleştirilecek olan Nevruz etkinlikleri miting alanına girmeye çalışan sırt çantalı bir şahıs, alanın güvenliğini sağlamakla görevli güvenlik kuvvetlerince aranmak istenmiş ancak şahıs kendini aratmak istememiş, ‘Çantamda bomba var hepinizi öldüreceğim’ diyerek güvenlik güçlerine bıçaklı saldırıda bulunmuş ve etkinliğin yapılacağı yöne doğru koşmaya başlamıştır. Şahıs, güvenlik güçlerinin tüm uyarılarına rağmen elindeki bıçağı atmamış ve alana doğru koşmaya devam etmiştir. Söz konusu şahsın canlı bomba olma ihtimali değerlendirildiğinden ve alanda bulunan katılımcıların can güvenliği gözönünde bulundurulduğundan dolayı, arama noktasında görevli güvenlik güçlerince müdahale edilmiştir. Meydana gelen olay sonrasında yaralanan ve etkinlik alanına çağrılan ambulans ile hastaneye kaldırılan şüpheli şahıs, hastanede yapılan tüm müdahalelere rağmen kurtarılamayarak hayatını kaybetmiştir. Konuyla ilgili olarak Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı’nca çok yönlü inceleme başlatılmıştır,” denildi.

Bu olaydan sonra da kutlamalar devam etti. Ancak valiliğin getirdiği yasaklar nedeniyle kontrol noktalarında sık sık gerginlikler yaşandı. PKK sembolleri içeren bayrak, afiş ve giysilere izin verilmedi. Alana sadece HDP ve DBP’nin bayrakları alındı. Basın mensuplarına verilen akreditasyon kartlarının üzerindeki zafer işaretine izin verilmedi. Bunun üzerine tertip komitesi işareti bantla kapattıktan sonra kartları verdi. Bazı kontrol noktalarında tansiyon yükselince polis biber gazıyla müdahale etti.

Nevruz Kanlı Başladı Çoşkulu Bitti
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:01:38 0:00

Bu yılki kutlamalara katılım geçen yıla oranla fazlaydı. Alana poster sokulmasına izin verilmemesine rağmen, bir grup, geçen yıl Sur’daki çatışmalarda öldürülen PKK’nın Bölge sorumlusu Cihad Türkan’ın posterini astı. Tertip komitesinin uyarılarına rağmen alanda sık sık Öcalan lehine sloganlar atıldı. Bölgede yaşanan gerilimler nedeniyle katılımın az olması bekleniyordu ancak onbinlerce kişi kutlamalara katıldı. Kadın, erkek, çocuklardan oluşan gruplar sabahın erken saatlerinde alana gelmeye başladı. Bunlardan biri 60 yaşındaki Ganime Aydar. Amerika’nın Sesi’ne konuşan Aydar, “Newroz sadece Kürtler’in değil, herkesin bayramıdır. Newroz bahar bayramıdır, festivaldir. Eski Newrozlar’a gelemiyorduk çünkü yasaktı. Korsan kutlamalara geliyorduk ama bize sıkıntı çıkarıyorlardı. İki üç yıl öncesine kadar iyiydi ama yine sıkıntı başladı. Ama bunlar da projedir, biri izin veriyor biri vermiyor. Biz de artık bu oyunları öğrendik, tuzağa düşmüyoruz. Artık uyandık, yaşadıkça Newroz’a sahip çıkacağız” dedi.

Her yıl kutlamaları kaçırmayan Şuayip Karamehmetoğlu’na göre Nevruz yaşamın kendisi. Amerika’nın Sesi’ne konuşan Karamehmetoğlu, “Newroz barıştır, newroz kardeşliktir,” diye konuştu.

Kutlamalara yerel kıyafetleriyle katılar Şemse Kaya ise “Newroz benim için özgürlüktür, barıştır bahardır ve benim için herşeydir,” şeklinde konuştu.

HDP’nin cezaevindeki eş Genel Başkanları Selahattin Demirtaş ve Figen Yüksekdağ’ın mesajlarının okunmasının ardından Nevruz ateşi yakıldı. Nevruz ateşi bu yıl da tonlarca odunla yakıldı. Alanın ortasına kurulan kulede yakılan ateşin çevresinde toplanan insanlar saatlerce halay çekti.

Kutlamalara bu yıl referandum damgasını vurdu. Binlerce kişi ellerinde ‘Hayır’ yazan bayraklarla alana girdi.

Kutlamalar sırasında bir konuşma yapan eski Mardin Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Türk’ün gündeminde referandum vardı."Zindan siyasetine, Sur, Şırnak vahşetine, kayyumlara 'Evet' mi diyeceğiz?” diye soran Türk: “Bu görkemli Newroz’dan sonra 16 Nisan’da referandum var. Herkes ‘Kürtler bu referandumda ne diyecek?’ diye soruyor. Elbette ki bu referandum sadece Kürt halkı için, sadece Kürtler’in geleceği için değil bütün halklarımız için, Türk halkının geleceği için de önemli. Ama bu referandumun Kürtler için ayrı bir anlamı var. Bugün eş genel başkanlarımız zindanda. Bu zindan siyasetini yürütenlere ‘Evet’ mi diyeceğiz? 84 belediyemiz kayyuma devredildi. Buna ‘Evet’ mi diyeceğiz? Sur, Şırnak, Nusaybin vahşetine ‘Evet’ mi diyeceğiz?” şeklinde konuştu.

Daha sonra söz alan HDP Sözcüsü Osman Baydemir ise barışın seçime kurban edildiğini söyledi. Baydemir, “Bundan birkaç yıl önce Sayın Öcalan’ın manifestosuyla bir müzakere masası kuruldu. Sizden alınan onayla müzakere masasına güller koyduk. Ama maalesef o barış gülü sulanacağına, o barışın tüm Türkiye’yi sarması için çaba gösterileceğine gül bahçesinin güllerini soldurmayı tercih ettiler. Barışı bir seçime kurban ettiler. Barışı kendi istikballerine, koltuklarına, mevkilerine kurban ettiler. Hani diyorlardı ya, ‘taş üzerine taş baş üzerine baş bırakmayacağız’ diye. Şimdi de yeni bir anayasa paketi ile toplumun huzuruna çıkıyorlar. Yaptıkları bütün bu zulümleri halk eliyle onaylatmaya çalışıyorlar. Kayyum uygulamasını halk eliyle onaylatmaya çalışıyorlar. Amed halkına hep birlikte soruyoruz: Getirdikleri bu pakette Kürtler, Aleviler, bizler var mıyız? Bu pakette demokrasinin D’si var mı? Bu pakette Kürt'e özgürlük var mı? Ha 1982 faşist Anayasası ha şimdi bu faşizm dayatması. Al birini vur ötekine,” diye konuştu.

Nevruz, konuşmaların ardından verilen konserlerle son buldu.

STÜDYO VOA

Köprü kazasının ardından milyarlarca dolarlık tazminat bekleniyor – 28 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG