Erişilebilirlik

Netflix Suudi Arabistan’da Kendini Sansürledi


İnternet üzerinden abonelik sistemiyle film ve dizi izleme platformu olan Netflix, Riyad’ın talebi üzerine “Hasan Minhaj ile Vatanseverlik Yasası” isimli komedi programının bir bölümünü, Suudi Arabistan platformundan kaldırdı.

Haber-komedi programının ekrandan çekilen bölümünde, Suudi Arabistan'ın İstanbul Başkonsolosluğu’nda öldürülen muhalif gazeteci Cemal Kaşıkçı cinayeti eleştiriliyordu. İlk defa Ekim ayında ABD’de yayımlanan bölümünde Minhaj, ‘’Müslüman ve Amerikalı biri olarak söylüyorum, Suudi Arabistan’la ilişkilerimizi gözden geçirmek için iyi bir zaman olabilir’’ demişti.

Programda ayrıca Suudi krallığı otokratik olarak tanımlanmış ve Yemen’deki savaşa müdahalesi nedeniyle eleştirilmişti.

Hasan Minhaj programın yayından kaldırılan bölümünde Kaşıkçı cinayeti konusunda “Bu işin örtbas edilmesinin bir sebebi var. Daha birkaç ay önce Veliaht Prens Muhammed bin Selman yani MBS Arap dünyasının ihtiyaç duyduğu reformcu lider olarak gösteriliyordu ancak Kaşıkçı cinayetine ilişkin ayrıntılar bu imajı paramparça etti” ifadelerini kullanmış, Muhammed bin Selman’ın Suudi Arabistan’ı değil Suudi diktatörlüğünü modernleştirdiğini savunmuştu.

Netflix’ten yapılan açıklamada, "Sanatsal özgürlüğü güçlü bir şekilde destekliyoruz. Bu bölümü Suudi Arabistan hükümetinden gelen geçerli ve hukuki bir talep üzerine, iç hukuku ihlal etmemek adına sadece Suudi Arabistan'da kaldırdık" denildi.

Bu kararın, Suudi yasalarını doğru buldukları anlamına gelmediğini de vurgulayan Netflix, söz konusu bölümün Youtube'dan kaldırılmadığına da dikkat çekti.

Suudi yetkililerden konuyla ilgili bir açıklama gelmezken, Uluslararası Af Örgütü, ‘’Suudi Arabistan’ın Netflix sansürü, ifade özgürlüğüne yönelik bitmeyen baskının bir kanıtıdır’’ açıklaması yaptı.

Suudi Arabistan söz konusu program bölümünün kaldırılmasını siber suçlarla mücadele yasasını gerekçe göstererek talep etmişti.

Af Örgütü’nün Ortadoğu Başkanı Samah Hadid, Suudi yetkililerin halkı sindirmek ve susturmak için daha öncede siber suçlarla mücadele yasalarını kullandığını söyledi. Hadid, Netflix’in Riyad’a boyun eğerek, Krallığın ifade ve bilgi edinme özgürlüğüne yönelik sıfır hoşgörü tutumuna da hizmet ettiğini savundu.

STÜDYO VOA

Donald Trump’ın sus payı davasında yeni aşamaya geçildi – 22 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG