Erişilebilirlik

Netanyahu Mikrofona Yakalandı


İsrail Başbakanı Benyamin Netanyahu Avrupa Birliği’yle ilgili “deli” ifadesini kullandı. Netanyahu bu terimi Avrupa Birliği’nin, İsrail’le daha yakın ilişkiler için İsrail-Filistin sorununun çözümünü şart koşmasını, ‘deli ısrarı’ olarak niteledi ve bu mikrofonda yankılandı.

Netanyahu o sırada Polonya, Macaristan, Çek Cumhuriyeti ve Slovakya liderleriyle bölgesel zirveye katılıyordu. İsrail başbakanı, basına kapalı olan odada liderlerle İran, Suriye, IŞİD konularıyla ve Avrupa Birliği-İsrail ilişkilerini görüşüyordu. Netanyahu’nun sözleri yanlışlıkla konferansı takip eden gazetecilerin bulunduğu bölümde duyuldu.

Netanyahu ayrıca İsrail’in, Suriye’deki İran silah konvoylarını da vurduğunu kabul etti. İsrail Başbakanı, Avrupa Birliği’nin İsrail politikasına sert tepki gösterdi. Netanyahu, “Bu delilik, Arupa Birliği daha yakın ticari ilişkilerden önce İsrail-Filistin sorununun çözümünü istiyor”

Netanyahu, “Burda mantık yok. Avrupa İsrail’e zarar vererek kendine zarar veriyor” dedi.

Avrupa Birliğ-İsrail ilişkileri yıllardır gergin. İsrail, Avrupa Birliği’nin kendisine sert Filistin’e çok yumuşak olduğunu düşünüyor. Bununla birlikte Avrupa Birliği İsrail’in en önemli ticari ortaklarından biri. 2015’te Avrupa Birliği Batı Şeria’daki Yahudi yerleşimcilerin ürünlerini etiketleyeceğini açıklamasının ardından ilişkiler fazlaca gerilmişti.

Avrupa Birliği İsrail’in 1967 savaşında elde ettiği toprakları tanımıyor. Buna Batı Şeria ve Kudüs’ün doğusu da dahil.

Netanyahu, Hindistan ve Çin’le daha yakın ticari işbirliği için çabalıyor. Bu ay başında Hindistan Başbakanı Narenda Modi İsrail’e gitmiş, iki ülke bir dizi anlaşmaya imza atmıştı.

Macaristan Başbakanı Viktor Orban İsrail’le ilişkilerin yenilenmesi gerektiğini söyledi. Orban, İsrail’i eleştirmek yerine kapıları açmalıyız dedi. Macaristan Başbakanı, eğer Avrupa İsrail’le işbirliği konusunda başarısız olursa kendisini cezalandırı dedi.

Orban benzer bir dili Türkiye, Rusya ve Çin için de kullanıyor, insan hakları konularını çok da hesaba katmıyor.

4 ülkenin oluşturduğu Visegrad Grup Netanyahu’nun bir sonraki toplantının İsrail’de yapılması teklifini kabul etti. Macaristan, Visegrad Grup’un başkanlığını 2018 Haziran’ına kadar elinde tutacak.

STÜDYO VOA

Donald Trump’ın sus payı davasında yeni aşamaya geçildi – 22 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG