Erişilebilirlik

Netanyahu: Barış Görüşmeleri Çetin Geçecek


İsrail Başbakanı Benyamin Netanyahu Pazar günü yapılan özel kabine toplantısında
İsrail Başbakanı Benyamin Netanyahu Pazar günü yapılan özel kabine toplantısında
İsrail Başbakanı Benyamin Netanyahu kabinesine Filistinlilerle görüşmelerde alınacak her türlü sonucun referanduma sunulacağı yolunda güvence verdi.

Netanyahu, bu açıklamayı Amerika’nın arabuluculuğu ile taraflar arasında uzun zamandır kesilmiş bulunan barış görüşmelerinin yeniden başlayacağının bildirilmesinden sonra yaptı.
Netanyahu bakanlarına barış sürecinin kolay olmayacağı ancak İsrail’in yaklaşımının samimi olacağını söyledi. Netanyahu görüşmelerin sorumlu ve pratik bir biçimde yürütüleceği umudunu da dilegetirdi.

En son doğrudan görüşmeler 2010 yılında gerçekleşti. Taraflar güvenlik, sınırlar, Yahudi yerleşim birimleri ve Kudüs gibi çözümü güç sorunlarda anlaşamıyor.

Amerika Dışişleri Bakanı John Kerry, Cuma günü bölgedeki ziyaretini uzatarak Ramallah’ta Filistin Yönetimi Başkanı Mahmut Abbas’la görüşmüş, ardından Amman’a dönerek İsrail ve Filistinliler’in 2010 yılından bu yana kesik olan doğrudan görüşmelere yeniden başlayacağını açıklamıştı.

Görüşmeler başlamadan önce bazı ayrıntılar üzerinde çalışmaya devam ettiklerini vurgulayan Kerry, her şeyin yolunda gitmesi durumunda Mahmut Abbas ve İsrail Başbakanı Benyamin Netanyahu’nun bir iki hafta içinde Washington’a gelerek görüşmelerin ilk turuna başlayacağını bildirdi.
Kerry Abbas ve Netanyahu’yu verdikleri zor kararlardan dolayı övdü. Amerika Dışişleri Bakanı, bu yılın başında bu göreve geldiğinden bu yana altıncı kez Ortadoğu’ya gitti.

Beyaz Saray yetkilileri Başkan Barcak Obama’nın Perşembe günü İsrail Başbakanı Netanyahu’ya telefon ederek Filistinlilerle görüşmelerin en kısa zamanda yeniden başlaması için Kerry ile işbirliği yapmasını istediğini açıkladı.

İsrail, Filistinli yetkililerle doğrudan görüşmelere yeniden başlayacağının açıklanmasından bir gün sonra, cezaevlerindeki “sınırlı” sayıda Filistinli mahkumu serbest bırakma kararı aldı.
Kararı açıklayan İsrailli kabine üyesi Yuval Steinitz, kaç Filistinli mahkumun ve kimlerin serbest bırakılacağı konusunda ayrıntı vermedi.

STÜDYO VOA

Trump’a ‘sus payı davası’ öncesinde konuşma yasağı – 27 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG