Erişilebilirlik

Nepalliler Depremi Anlatıyor


Nepalliler Depremi Anlatıyor
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:02:16 0:00

Arama-kurtarma ekipleri, 7,8 şiddetindeki depremle sarsılan Nepal’de enkaz altından birkaç kişiyi daha sağ kurtarmayı başardı. Mahsur kalan dağcılar helikopterlerle güvenli bölgelere sevkedildi. Depremin merkez üssüne en yakın noktada olanlara da yardım ulaştırma çalışmaları sürüyor.

Katmandu’da bir erkek çocuğunun yedi katlı bir binanın enkazı altından sağ kurtarılması büyük sevinç yarattı. Doktorlar, yaşadığı şok dışında çocuğun durumunun iyi olduğunu söyledi. Deprem başladığında arkadaşlarıyla yemek yiyen Pemba Tamang adlı çocuk, depremin duvarları çatlattığını ve tavanları çökerttiğini söyledi.

Çocuğu kurtaran Nepalli bir polis, ”’sağ olan var mı’ diye seslendim ancak önce hiç yanıt alamadım. Birçok kez seslendikten sonra çocuktan yanıt geldi. Sağ olduğunu söyledi. Hemen kurtarma çalışmalarına başladık” dedi.

Nepalli kurtarma ekibi, Amerika’dan gelen ekibin de yardımıyla çocuğu enkaz altından beş saatte çıkarmayı başardı. Amerika’dan gelen kurtarma ekibi üyesi Andrew Olvera, çocuğun enkaz altında ezilmediğini ve adeta etrafı betonla kapalı bir kutunun içinde mahsur kaldığını söyledi. Olvera Amerikan Uluslararası Kalkınma Dairesi’nden bir ekiple birlikte çocuğun güvenli bir şekilde çıkarılması için yerel ekiplere destek verdiklerini de bildirdi.

Bir grup dağcıysa beş gündür mahsur kaldıkları dağ köyünden helikopterlerle kurtarıldı. Everest’e gitmek üzere olduklarını bildiren Dağcı Kottary, bir anda dağın adeta ayaklarının altından kaydığını hissettiklerini ve tam önlerinde bulunan iki taş evinde yıkıldığını söyledi.

Yabancı ülkeler, Nepal’e yardım göndermeye devam ediyor. Bölgeye sağlık ekipleri ve acil durum ekipmanı yağıyor. Alman doctor Thorsten Fiering de orada. Fiering yardıma hazır olduğunu söylese de, bazı bölgelerdeki ceset kokusunun çok büyük rahatsızlık verdiğini söylüyor.

İnsani yardım ekipleri depremin merkez üssü yakınlarındaki bölgelere ulaşmayı başardı. Ücra noktalarda yaşayan binlerce Nepalli gıda ve barınak bulmak için yakındaki köylere gidiyor. Köylüler, gıda, su, tuz, yağ bulmanın çok zor olduğunu ve birçoğunun çok zor durumda olduğunu söylüyor.

Nepal’in 27 milyonluk nüfusunun üçte ikisi çiftçilikle geçiniyor. Depremde tohum stoklarının büyük bölümünün zarar görmesi nedeniyle Nepal’in bu yıl tarımda çok büyük zorluklar yaşayacağı tahmin ediliyor.

STÜDYO VOA

EKOTÜRK Stüdyo VOA
lütfen bekleyin
Embed

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG