Erişilebilirlik

Nepal'de Ölü Sayısı Artıyor


Depremde kaybolanların yakınları tarafından asılan fotoğraflar
Depremde kaybolanların yakınları tarafından asılan fotoğraflar

Nepal’de Cumartesi günü meydana gelen depremden sonra ölü sayısı 6 bin 200’ü geçti. Dünyanın dört bir yanından Nepal’e akın eden arama-kurtama ekiplerinin çalışmaları sürdükçe enkaz altından daha çok ceset çıkabileceği yönündeki kaygılar da artmış durumda.

Nepal Hükümeti, yaşamını yitirenlerin ailelerine bin dolar tutarında yardım yapıyor. Ailelere ayrıca cenaze masraflarını karşılamaları için 400 dolar tutarında ödeme yapılıyor.

Katmandu’da halk yeni bir artçı sarsıntı yaşanabileceği kaygısıyla geceleri dışarıda geçiriyor. Dışarıdaki cesetlerin kokmaya başlaması bile, depremzedeleri evlerine döndürmüyor.

Birleşmiş Milletler, depremden etkilenenlerin sayısının 8 milyondan fazla olduğunu, 2 milyondan fazla evlerini terk etmek zorunda kaldıklarını bildiriyor.

Başkent Katmandu’da arama-kurtarma ekipleri enkaz altından iki kişiyi sağ çıkarmayı başardı. 15 yaşındaki erkek çocuğu Pemba Tamang ve 30’lu yaşlarında olan ve bir otelin mutfağında çalışan Krişna Devi Khadka, enkaz altından sağ kurtarıldı.

Enkaz altındayken bulduğu bir kavanoz tereyağını yiyerek hayatta kalmayı başaran 15 yaşındaki Tamang’ın sadece hafif yaralandığı bildiriliyor. Tamang, deprem olduğu sırada kaçmaya çalıştığını ancak sert bir cismin kafasına düşmesi üzerine bilincini yitirdiğini ve ne zaman kendine geldiğini bilemediğini söyledi.

Enkaz altından sağ kurtarılan Krişna Devi Khadka’nın ise bilincinin yerinde olduğu, konuşabildiği ve kendisini yeniden doğmuş gibi hissettiğini söylediği bildiriliyor.

Katmandu’nun kuzeydoğusundaki Majigaon köyünü ziyaret eden Amerika’nın Sesi muhabiri Steve Herman, hayvancılık yapan köy sakinlerinin hayvanların çoğunu kaybettiklerini, tüm binaların hasar gördüğünü söylüyor. Köye ayrıca dışarıdan gelen yardım son derece kısıtlı.

Yetkililer ayrıca Nepal’in tarihi bölgelerinin gördüğü hasarı da değerlendiriyor. Nepal’daki UNESCO temsilcisi Christian Manhart, Katmandu’nun dünya mirası listesinde olan yedi tarihi yapıdan en az üçünün çok büyük hasar aldığını belirtiyor. Ancak Manhart, yine de restorasyon çalışmalarıyla yüzlerce yıllık tarihi yapıların onarılabileceğini söyledi. Tapınaklarda en büyük hasarı tuğla duvarların gördüğünü söyleyen Manhart, heykellerin ve ahşap kolonların depremden etkilenmediği müjdesini veriyor. UNESCO’ya göre restorasyon çalışmaları 10 yıldan daha uzun sürebilir.

Öte yandan Dünya Gıda Programı Başkanı Ertharin Cousin, örgütün çalışmalarını yerinde izlemek için Nepal’e gitti. Yetkilinin Dünya Gıda Programı’nın gıda yardımı yaptığı kırsal kesimleri de ziyaret etmesi bekleniyor.

Birleşmiş Milletler’in insanı işler sorumlusu Valerie Amos da üç günlük Nepal ziyareti için dün Katmandu’ya vardı. Birleşmiş Milletler, geceleri dışarıda geçiren 500 bin kişi ve depremden etkilenen milyonlara konut, ilaç, su ve gıda yardımı yapmak üzere acilen 415 milyon dolar verilmesi çağrısında bulundu. Örgüt, depremde 130 bin konutun yıkıldığını bildiriyor.

Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Teşkilatı ise yaklaşmakta olan pirinç ekimi mevsimi öncesinde Nepalli çiftçilere yardım etmek için 8 milyon dolar gerektiğini duyurdu.

Amerika da temiz su gibi acil ihtiyaçları karşılamak ve uzun vadeli yeniden yapılanma projelerine katkıda bulunmak üzere Nepal’e 10 milyon dolar yardımda bulunuyor.

Öte yandan çok sayıda Nepalli, hükümetin yardım çabalarının yavaş ve yetersiz kaldığını söylüyor. Hükümetten istedikleri yardımı göremeyen birkaç yüz kişi, Çarşamba günü Katmandu’da yolları trafiğe kapatarak protesto gösterisi yaptı.

STÜDYO VOA

Köprü kazasının ardından milyarlarca dolarlık tazminat bekleniyor – 28 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG