Erişilebilirlik

Neo-Nazi Davası Tanığının Sır Ölümü


Neo-Nazi örgütün hayattaki tek üyesi davada ifade vermeyi reddediyor
Neo-Nazi örgütün hayattaki tek üyesi davada ifade vermeyi reddediyor

8'i Türk, biri Yunan, biri Alman 10 kişiyi öldürmek, banka soygunu yapmak ve bombalı saldırı düzenlemekle suçlanan Nasyonal Sosyalist Yeraltı Örgütü NSU davasında tanığı 20 yaşındaki bir kadın evinde ölü bulundu. Ölüm nedeni, akciğer damarlarının tıkanması

Münih’te devam eden NSU (Nasyonal Sosyalist Yeraltı Örgütü) davası önümüzdeki Mayıs ayında ikinci yılına dolduracak. Bu süre içinde 8'i Türk, biri Yunan, biri Alman 10 kişiyi öldürmek, çok sayıda bankayı soymak ve bombalı saldırı düzenlemekle suçlanan aşırı sağcı NSU örgütüne yönelik dava üzerindeki sır perdesini aralayacak çok önemli bir gelişme sağlanamazken, konuyla ilgili bugün gelen bir haber olaya yeni bir boyut getirdi.

Davada şahitlik yapan 20 yaşındaki bir kadın tanığın, geçen Cumartesi akşamı evinde ölü bulunduğu açıklandı. Polis tanığın, 2013 yılında NSU Araştırma Komisyonu'na ifade vereceği gün esrarengiz bir şekilde arabasında yanarak ölen Florian H. adlı neo-nazinin eski sevgilisi olduğunu duyurdu. Polisten yapılan açıklamaya göre, geçen Cumartesi Karlsruhe yakınlarındaki Kraichtal şehrindeki evinde birlikte yaşadığı erkek arkadaşı tarafından kasılmış halde nöbet geçirirken bulunan kadın tanık, tüm müdahalelere rağmen kurtarılamadı. Heidelberg Üniversitesi tarafından otopsi sonrasında yapılan açıklamada tanığın akciğer damarlarının tıkanması sonucu yaşamını kaybettiği duyuruldu. Ayrıca 20 yaşındaki kadının geçen hafta motosiklet kazası geçirdiği, kazadan hafif yaralarla kurtulduğu da açıklandı. NSU Araştırma Komisyonu'na kapalı oturumda geçen Şubat ayında tanık olarak dinlenen ve ardından tehdit edildiğini ve korktuğunu yetkililere bildiren genç kadının, NSU terör örgütünün iç yapılanması ile ilgili önemli bilgilere sahip olduğu düşünülüyordu.

NSU davasını takip eden uzmanlar, Florian H. adlı neonazinin, 2007 yılında Heidelberg'te NSU terör örgütü tarafından öldürülen Michele Kiesewetter adlı polis memurunu kimin öldürdüğünü bildiği ve muhtemelen bu bilgiyi eski sevgilisi ile paylaştığını düşünüyorlar. Stuttgart’ta 16 Eylül 2013 tarihinde yanmış arabasında ölü bulunan Florian H. 2012 Ocak ayında verdiği ifadesinde Nasyonal Sosyalist Yeraltı NSU dışında Baden-Württemberg Eyaleti’nde Neoschutzstaffel NSS-(Yeni Koruma Timi) isimli başka bir terör örgütün varlığından da söz etmişti. Florian H. ikinci defa ifade vermesine saatler kala ölü bulunmuştu. NSU Araştırma Komisyonu’nda ifade veren Florian H.’nın babası, oğlunun intihar ettiğine inanmadığını söylemiş, polis ve savcıya ağır suçlamalarda bulunarak, Florian H.’nın öldürüldüğü tezini destekleyen ifadeler vermişti.

Bu iki esrarenegiz ölüm olayı NSU olayına dair karanlıktaki soru sayısını aydınlanacağına daha da arttırdı. Nasyonal Sosyalist Yeraltı NSU terör örgütü açığa çıkalı tam 3 yıl oldu. NSU üyelerinden Uwe Böhnhard ve Uwe Mundlos, 4 Kasım 2011'de bir banka soygununun ardından saklandıkları karavanda ölü olarak bulunmuş, örgüt üyelerinin intihar ettikleri öne sürülmüştü. NSU terör örgütü üyesi olduğu gerekçesiyle yargılanan Beate Zschaepe ise NSU üyelerinin kullandığı hücre evi ateşe verdikten sonra polise teslim olmuştu. Açılan davada baş sanık örgütünün hayattaki, bilinen tek üyesi Beate Zschaepe ve cinayetlere yardım ve yataklıktan dört kişinin yargılanmasına tam 197 oturumdur devam ediliyor. Bugüne dek susma hakkını kullanan Zschäpe, NSU'nun deşifre edilmesini sağlayacak en etkili isim olarak tanımlanıyor. Kurban yakınları davada 50'den fazla avukat tarafından temsil ediliyor.

Dava kapsamında emniyet güçlerinin bazı ipuçlarına çok önceden ulaşmasına rağmen yeterli takibi yapıp yapmadıkları da soru işareti olarak yerini koruyor. Mahkeme heyeti bundan bir süre önce duruşma günlerinin sayılarını azalttı ve haftada üç yerine iki duruşma olacağını açıkladı. Bu nedenle mahkemenin daha da uzaması bekleniyor. Daha önce mahkemenin muhtemelen 2016 yılının Ocak ayında sona ereceği belirtilmişti.

STÜDYO VOA

Mehmet Şimşek’ten “harcamaları azaltma” mesajı - 18 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG