Erişilebilirlik

‘Neden Hep Kobani Bombalanıyor?’


Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Fransa Cumhurbaşkanı François Hollande ile Paris’te bir araya gelerek Suriye konusunu görüştü. Erdoğan ve Hollande, iki ülkenin Suriye krizi konusundaki politikalarının birbirine çok yakın olduğunu açıkladı. Cumhurbaşkanı Erdoğan, Suriye’de IŞİD’e karşı operasyon yapan koalisyon güçlerinin yalnızca Kobani’yi bombalamasını eleştirdi, Türkiye’nin koalisyon güçlerine katılması için üç şart öne sürdü.

Suriye konusu başta olmak üzere bölgesel ve ikili ilişkileri görüşmek üzere Paris’e gelen Cumhurbaşkanı Erdoğan, Elysee Sarayı’nda Cumhurbaşkanı Hollande ile önce baş başa 1 saat 15 dakika görüştü. Başbaşa ve heyetlerarası görüşmenin ardından iki Cumhurbaşkanı ortak basın toplantısı düzenledi. Her iki lider de iki ülke arasındaki ilişkilerin artışına ve Suriye konusundaki uyumlarına dikkat çekti. Erdoğan, “Bölgesel sorunlar noktasında bin 295 kilometre sınırımızın olduğu Irak ve Suriye konusunda, Fransa-Türkiye arasında farklılık hemen hemen yok, düşüncelerimiz örtüşüyor” dedi. Erdoğan, kolasiyon güçlerinin yalnızca Kobani’yi bombalamalarını eleştirerek, “Niçin Kobani, niçin İdlib değil, niçin Hama değil, niçin Humus değil, niçin şu anda yüzde 40’ı işgal altında olan Irak değil? Oralara yönelik herhangi bir eylem veya müdahale yapılmıyor da Kobani... Varsa yoksa Kobani” dedi.

Koalisyon’a 3 şart

Erdoğan, Türkiye’nin koalisyon güçlerine katılması için 3 şart öne sürdü : “Üç şey; uçuşa yasak bölge, güvenli bölge ve eğit-donat. Bunları uygulamaya koyduğumuz andan itibaren Türkiye, bütün koalisyon güçlerinin yaptığı her şeyi aynen yapacaktır, bundan kimsenin endişesi olmasın. ”

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Batı medyasının Türkiye’yi IŞİD’e destek veren bir ülke gibi göstermesini de eleştirerek, bu eleştirileri “Uluslararası medya, Türkiye'yi DAEŞ’e destek veren bir ülke olarak gösteriyor. Bu bir defa Türkiye'ye karşı çok ciddi bir haksızlıktır. Adeta ihanettir bu. Türkiye hiçbir zaman DAEŞ gibi bir terör örgütüne destek vermemiştir. Asla böyle bir desteğin yanında da olmamıştır” sözleriyle yanıtladı. Türkiye’nin terörle mücadele eden bir ülke olarak asla IŞİD gibi bir terör örgütüne destek vermeyeceğini söyledi.

Holande: ‘Suriye’de iki düşmanımız var’

Fransız Cumhurbaşkanı Hollande da, Erdoğan’ın Kobani ile iligili eleştirilerine katıldığını belirterek, “Bizim için Suriye’deki savaşın en önemli kenti Halep’tir dedi. Hollande da, “Suriye’de iki düşman var. Birisi IŞİD, diğeri Esat’tır” diyerek Erdoğan’ı destekledi. Hollande, Suriye’de ılımlı muhalefeti desteklemeye devam ettiklerini açıkladı.

‘Fransa’dan AB müjdesi bekliyorum’

Basın toplantısında Fransız mevkidaşı Hollande’a seslenen Erdoğan, Türkiye’nin Avrupa Birliği ile müzakerelerine Fransa’nın destek vermesini istedi. Erdoğan Hollande’dan, AB ile müzakerelerde Fransa’nın dondurduğu 5 fasıldan birinin önündeki engeli daha kaldırmasını beklediklerini söyledi: “Ben bugün değerli mevkidaşımdan böyle bir müjdeyi özellikle almanın beklentisi içindeyim. Kendileri bir ışık yaktılar ama bu ışık flu olmasın, net olsun ve Türkiye’ye ben bu müjdeyle gideyim, bunu özellikle istiyorum” dedi.

Ancak Erdoğan’ın ardından yeniden söz alan Hollande, Erdoğan’ın istediği 17. Fasıl önündeki Fransız blokajının kaldırılması talebine Fransa’nın müzakerelere engel olmayacağı yanıtını vermekle yetindi.

Mısır, İsrail, İran

Erdoğan, Fransız düşünce kuruluşu Fransız Uluslararası İlişkiler Enstitüsü IFRI’de de bir konferans verdi. Suriye ve Gazze krizinin ardından Ortadoğu’da oluşan sınırlarla ilgili bir soruya, Türkiye'nin burada oluşabilecek bu sözde sınırlara 'evet' demesi mümkün değil ve bu konuyla ilgili olarak bu süreçte atılan ve atılmakta olan adımlar çok çok önemli" yanıtını verdi. Erdoğan, İran ile Suriye ve Irak konusunda birlikte hareket edebilselerdi Batı’nın müdahalesine gerek olmayacağını belirtti.

İsrail ile ilişkilere ilişkin bir soruya "Bizim İsrail halkı ile bir sorunumuz yok. Ama İsrail'in yönetimiyle bizim sorunumuz var. Şu andaki İsrail yönetiminin anlayışıyla barışık olmak bizim açımızdan mümkün değil" yanıtını verdi. Mısır’a ilişkin bir soruya yanıt verirken, Batı’nın demokrasiden değil darbeden yana tavır aldığı eleştirisini getirdi.

STÜDYO VOA

IMF Avrupa Dairesi Direktörü Kammer: “Türkiye’deki ekonomik programı destekliyoruz” – 19 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:51 0:00
XS
SM
MD
LG