Erişilebilirlik

Neden Canlı Bomba Oldu?


Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı, Ankara’yı geçen yazdan bu yana ikinci kez kana bulamayı planlayan IŞİD militanları Musa Canöz ve Adnan Yıldırım ve bu iki canlı bombayla bağlantılı iki kişi hakkında dava açtı. İki zanlı, yetkililere verdikleri ifadelerde, eylem emirlerini, “Ebu İbrahim” kod adını kullanan Mustafa Mol’dan aldıklarını belirtti. “Haberdar” sitesinin aktardığına göre, Ankara Büyükşehir Belediyesi için çalışırken bir İslami cemaate katılan Adnan Yıldırım, daha sonra Suriye’ye gittiğini anlattı.

Kitaplar

Adnan Yıldırım, tam beş yıl önce Ankara’daki bir camide namaz kılmasına hayran kaldığı Ümit Akbulut aracılığıyla İslami cemaate katıldığını, daha sonra da okuduğu kitapların etkisi altında kaldığını söyledi. Adnan Yıldırım, aynı cemaatte tanıştığı “Erzurumlu Mushap” tarafından Suriye konusunda bilgilendirildiğini ve sonra da bu ülkeye gitmeye karar verdiğini belirtti. Yıldırım, Nisan 2014’te, Erzurumlu Mushap ile önce Gaziantep’e sonra da Suriye’ye geçtiğini ve orada Urfalı Mustafa Mol ile tanıştığını kaydetti.

Suriye’den Türkiye’ye dönüş yapan Yıldırım, Canöz ile Ankara’da Kızılay metro istasyonu çıkışında buluştuğunu anlattı. Zanlıların Ankara’da kaldıkları evde, bazı kiliseler ve AVM’lerin adresleri ele geçirilmişti. Yıldırım, bomba düzeneğini Musa Canöz’ün hazırladığını söyledi. Adnan Yıldırım, Deniz Kuvvetleri Karargahı, TBMM, Emniyet Genel Müdürlüğü, Polis Koleji, Mamak Muharebe Okulu ve Etimesgut Zırhlı Birlikleri ile Jandarma Komutanlığı çevresinde keşif yaptıklarını itiraf etti.

Uyuşturucu, petrol ve antika eser

Bu arada, Amerika’nın saygı eğitim kurumlarından Harvard Üniversitesi’nden Profesör Jessica Stern, IŞİD’in, uyuşturucu, petrol ve antika eser kaçakçılığından kazandığı parayla ayakta durduğunu belirtti.

Aynı web sitesinin haberine göre, Jessica Stern, IŞİD’in Irak’taki El Kaide’den türediğini söyledi. Stern, Irak El Kaide’nin lider Ebu Musab Zerkavi’nin “Şiiler’e kafayı taktığını” ve şiddete inandığını ve merkezden kopuşun da bu gerilimlerle geldiğini belirtti.

Prof. Stern, IŞİD’in uyuşturucu, petrol ve antika eser kaçakçılığıyla ayakta kaldığını kaydetti. Uluslararası koalisyon, İslamcı terör örgütünün Suriye’de ele geçirdiği petrol tesislerini ve tankerleri vurarak IŞİD’e büyük zarar verdi. IŞİD’in bu nedenle militanlarının maaşlarında kesinti yaptığı ifade ediliyor.

IŞİD lideri Ebubekir el-Bağdadi iki yıl önce kendisini İslam Devleti’nin Emiri ilan etmişti. Ebubekir el-Bağdadi geçen yıl da halifeliğini açıkladı ve bütün Müslümanlar’ın kendisine bağlılık borcu bulunduğunu söyledi. Suriye’nin Rakka kenti de “İslam Devleti’nin başkenti” ilan edildi.

STÜDYO VOA

Donald Trump’ın sus payı davasında yeni aşamaya geçildi – 22 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG