Erişilebilirlik

Necmeddin Erbakan Vefat Etti


Necmeddin Erbakan Vefat Etti
Necmeddin Erbakan Vefat Etti

Saadet Partisi Genel Başkanı Necmeddin Erbakan vefat etti.

85 yaşındaki Erbakan’ın kalp yetmezliğinden yaşama veda ettiği açıklandı.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Erbakan’ın “bir hoca, bir lider ve bir insan olarak genç nesillere güzel bir örnek” oluşturduğunu ve “herzaman şükranla” anılacağını söyledi.

1969’da siyasete atılmadan önce makina mühendisliği profesörü olan ve bir süre odalar birliği başkanlığı da yapan Erbakan, Türkiye’nin ilk islamcı partisini kurmuştu. 1973 -1980 arasında çeşitli koalisyon hükümetlerinde başbakan yardımcısı olarak görev yapan Erbakan 1996’da başbakan oldu ancak bir yıl sonra Türk Silahlı Kuvvetleri tarafından çekilmeye zorlandı. 1998’de lideri olduğu Refah partisi kapatılırken kendisine de beş yıl siyaset yasağı getirildi.

Necmeddin Erbakan , Salı günü İstanbul’da Merkez Efendi aile kabristanında toprağa verilecek.

Hayat hikayesi

1969'da Adalet Partisi'nden milletvekili aday adaylığı Süleyman Demirel tarafından veto edildiği için, Konya'dan bağımsız aday oldu ve iki milletvekili seçtirecek oy alarak milletvekili seçildi. 1970'de Milli Nizam Partisi'ni kurdu, ancak parti kısa bir süre sonra Anayasa Mahkemesi tarafından kapatıldı. 11 Ekim 1973'de MNP kadrosuyla Milli Selamet Partisi'ni kurdu. 1974-1978 döneminde üç ayrı kaolisyon hükümetinde başbakan yardımcılığı yaptı. 1973 seçimlerinde Milli Selamet Partisi 48 milletvekili çıkardı.Bu dönemde, Kıbrıs Harekâtı'nın yapılmasını savundu, harekattan sonra adanın tamamının ele geçirilmesini savundu. Fakat Ecevit bu görüşte değildi. 17 Kasım 1974'de hükümet dağıldı. Daha sonra 1977 seçimlerinde Milli Selamet Partisi yarı yarıya oy kaybederek 24 milletvekili çıkardı.

12 Eylül'de bir süre İzmir Uzunada'da gözaltında tutuldu. 15 Ekim 1980'de 21 MSP yöneticisiyle birlikte 'MSP'yi illegal bir cemiyete dönüştürmek ve laikliğe aykırı davranmak ' suçlamasıyla tutuklandı. 24 Temmuz 1981'de serbest bırakıldı ve beraat etti.

1982 Anayasası gereğince 10 yıl siyaset yapma yasağı aldı. 1987'de halk oylamasıyla tekrar siyasete döndü. 19 Temmuz 1983'te kurulan Refah Partisi'ne daha sonra genel başkan seçildi. 1991 seçimlerinde Konya'dan milletvekili oldu.

Refah Partisi 1995 seçimlerinde 158 milletvekili ile birinci parti oldu. DYP-ANAP koalisyonu başarısız olunca DYP ile kurduğu REFAHYOL hükümetinde 28 Haziran 1996'da başbakan olarak göreve başladı. Koalisyon hükümeti Başbakanı olarak görevde olduğu 1996-1997 arası bir yıllık dönemde Türkiye ekonomisi %7.5 oranında büyümüş ve Türkiye'nin GSMH'si Dünya toplamının binde 11.96'sınden binde 12.37'sine yükselmiştir. Yaptığı çeşitli reformlar arasında, kamu kuruluşları arasında havuz sisteminin kurulması ve gelişmekte olan halkın çoğunluğu Müslüman ülkelerden 8 tanesini biraya getiren D8 oluşumu gösterilebilir. Post-modern darbe ile Erbakan istifa etmek zorunda bırakılmıştır.

21 Mayıs 1997'de Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı Vural Savaş, RP'nin kapatılması için Anayasa Mahkemesi'ne başvurdu ve RP kapatıldı. Kurucusu olduğu Milli Görüş Hareketi'nin 2001 yılında bölünmesinden sonra Erbakan'ın da desteklediği Recai Kutan başkanlığındaki Saadet Partisi'ni kurdu. Daha sonra partinin genel başkanlığı yürüttüyse de siyasi yasağı nedeniyle görevi bıraktı ve cezası kalkınca da sağlık problemleri nedeniyle göreve dönemedi. Hakkında açılan kayıp trilyon davasından sonra ev hapsi cezası aldı, fakat Cumhurbaşkanı Abdullah Gül tarafından sağlık sorunları nedeniyle affedildi.

Necmettin Erbakan, CHP lideri Bülent Ecevit ile koalisyon hükumeti kurmuş ve başbakan yardımcılığı yapmıştı. Bu fotoğrafta iki lider 19 Ocak 1998'de TBMM'de birarada görülüyorlar.
Necmettin Erbakan, CHP lideri Bülent Ecevit ile koalisyon hükumeti kurmuş ve başbakan yardımcılığı yapmıştı. Bu fotoğrafta iki lider 19 Ocak 1998'de TBMM'de birarada görülüyorlar.

17 Ekim 2010'da tekrar kendi kurduğu Saadet Partisi'nin genel başkanlığına geldi.

XS
SM
MD
LG