Erişilebilirlik

"Ne Sarkozy Ne Hollande"


Aşırı sağcı Ulusal Cephe lideri Marie Le Pen
Aşırı sağcı Ulusal Cephe lideri Marie Le Pen

Fransa’da Cumhurbaşkanlığı seçimlerinin ilk turunda yüzde 17,9 oranında oy alarak ikinci turun belirleyici gücü olan aşırı sağ lider Marine Le Pen, ‘Ne Sarkozy’ye ne Hollande’a güvenmiyorum. Ben beyaz oy (boş oy) kullanacağım, sizi özgür bırakıyorum” diyerek hiçbir adayı desteklemedi.

Marine Le Pen, 1 Mayıs dolayısıyla düzenlediği Jean D’Arc’ı anma töreninde oyunun rengini açıkladı. Sarkozy ve Hollande’ın birbirinden farkı olmadığını dile getiren Marine Le Pen, “Bu Pazar cumhurbaşkanını değil, IMF’nin, AB’nin memurunu seçeceğiz. Bize hakaret ettiler, ırkçı dediler, egoist dediler, söylemediklerini bırakmadılar. Ama sadece bir kaç gün içinde herşey değişti. Kim derdi ki, Marine Le Pen’i seçen ‘aptallar, ırkçılar’ birgün cumhurbaşkanlığı seçimlerinin hakemi olacaktı. Umutsuzca yeniden seçilmek için bizim söylediklerimizi tekrar ediyorlar. 2. turdan sonra Haziran’da 3. tur olacak, milletvekili seçimleri... Ne Hollande, ne Sarkozy, ikisi de birbirinin aynı. 30 yıldır ülkeyi yöneten bu ikili Fransa’ya kaybettiriyor. Ben Pazar günü beyaz oy atacağım, ama Haziran’da Ulusal Cephe’yi Meclis’e sokmak için oy atacağım. Size de özgür iradenizle oy kullanma çağrısında bulunuyorum” dedi.

Le Monde ‘Sarkozy’ye yarar’

Le Pen’in seçmenini serbest bırakması bazı yayın organları tarafından ‘Sarkozy’e darbe’ olarak değerlendirilirken, Le Monde gazetesi, Marine Le Pen’in bu ince taktik konuşmasıyla, zaten Sarkozy’yi seçme eğiliminde olan seçmenine yol göstermeyerek, ‘Nicolas Sarkozy’nin elini güçlendirdiğini’ savundu. Anketler Le Pen’in seçmeninin yüzde 60’ının Sarkozy’yi seçeceğini gösteriyor.

Bu arada Sarkozy’nin ekibinin FN seçmenini cezbetme çabaları da sürüyor. Aşırı sağ yayın organı haftalık Minute dergisine konuşan UMP’li Savunma Bakanı Gerard Longuet, FN seçmenine çağrı yaparak, “Hollande ve ona destek veren sosyalo-komünistlerin önünde baraj kurmak için Sarkozy’ye oy verin” çağrısı yaptı. Gençliğinde aşırı sağ örgütlerde politika yapan Longuet’nin aynı söyleşide, Marine Le Pen’in babasından (Jean Marie Le Pen) farklı olduğunu savunması, ‘Marine’in bir yurtsever’ olduğunu söylemesi tepkilere yol açtı.

Fransa 3’e bölündü

Fransa’da dün 1 Mayıs kutlamalarında meydanlar üçe bölündü. Cumhurbaşkanlığı seçimlerinin ikinci turuna beş gün kala, Fransa solu ülkenin 5 büyük sendikal federasyonu, CGT, CFDT, l'UNSA, Solidaires ve FSU Paris’te Denfert Rochereau Meydanı’nda toplanırken,Sarkozy yandaşlarıyla Eyfel kulesinin önündeki Trocadero Meydanı’nı doldurdu; Marine Le Pen ise Jeanne D’Arc’ı anma günü olarak Opera Meydanı’nda gösteri düzenledi.

Fransa tarihinde ilk kez bir cumhurbaşkanı 1 Mayıs’ta sendikalara alternatif gösteri düzenledi. Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy, « gerçek çalışanlar benimle gelsin » diyerek Eyfel kulesinin atağındaki Trocadero Meydanı’nda miting düzenledi. Mitingde sendikalara, « Kızıl bayraklarınız bırakın, gelin ülkeye hizmet edin » diyerek sendikaları kızdırdı.

Seçimlerin favorisi sosyalistlerin adayı François Hollande ise, sendika kökenli eski başbakan Pierre Beregovoy’u anma törenlerine katılarak, bütün bu tartışmalarla arasına bir mesafe koymayı tercih etti. Hollande, « Sarkozy’nin çalışma değerlerini zedelemesine ve çalışanları bölmesine izin vermeyeceğini belirterek, « Bir tek 1 Mayıs vardır, o da sendikaların 1 Mayıs’ıdır » dedi.

Sarkozy Hollande’a yaklaşıyor

Bu arada 1 Mayıs günü yayınlanan anketler Sarkozy’nin rakibiyle arayı kapattığını gösteriyor. Paris Match dergisi için IFOP araştırma şirketi tarafından yapılan ankette, ikinci turda Hollande’ın yüzde 53.5 oy oranı ile seçimleri kazanacağını, Sarkozy’nin ise yüzde 46.5 oranında kalacağı belirlendi. Sarkozy, aynı firma tarafından yapılan bir önceki ankete göre yarım puan ilerlerken, Hollande da yarım puan kaybetti.

XS
SM
MD
LG