Erişilebilirlik

NBA Yıldızı Manute Bol Hayatını Kaybetti


NBA Yıldızı Manute Bol Hayatını Kaybetti
NBA Yıldızı Manute Bol Hayatını Kaybetti

Eski NBA oyuncusu ve insan hakları savunucusu Manute Bol böbrek yetmezliğinden geçen ay hayatını kaybetti. 47 yaşında ölen basketbolcu için Washington’daki Ulusal Katedral’de bir cenaze töreni düzenlendi.

Bol 1985 yılında o zamanki adıyla Washington’un Bullets takımına alınmıştı. Takımın adı daha sonra Washington Wizards oldu. Bol hayatının son yıllarını Sudan Sunrise adlı Sudan’da barış için çalışan bir yardım kuruluşuna destek vererek geçirdi.



Eski basketbol yıldızı Manute Bol’un ailesi ve arkadaşları son görevlerini yerine getirmek üzere Washington’daki Ulusal Katedral’de biraraya geldi.

Basketbolseverler Bol’u yeteneği ve boyuyla hatırlar. Ancak amcası yeğenini cömertliğiyle hatırlıyor: "Nasıl bir hayat yaşadığınız önemli. Manute çok cömert ve yardımseverdi. Parasını sadece zengin olmak için kendisine saklamadı. Çoğunu ihtiyacı olanlara dağıttı."

Eski basketçi ve Ulusal Basketbol Derneği Başkan Yardımcısı Rory Sparrow, Bol’la ilgili ilk izlenimini şöyle anlatıyor: "Kendisini rakip olarak ilk gördüğümde ‘ne kadar uzun boylu bir adam’ demiştim. Dev gibiydi. Devliğinin sadace sahadaki gücünden gelmediğini daha sonra anladım. Saha dışında da bir devdi."

Sparrow Bol’un kendisine olan güveni ve mizah anlayışına da hayran olmuş: "Ben Chicago Bull’da oynuyordum ve Michael Jordan’ın ona ne yapacağıyla dalga geçiyordum. Güldü ve ‘Neden Michael Jordan’dan korkacakmışım? Ben aslant öldürmüş adamım. Michael’ın sayı yapmasını engelleyeceğim,” dedi. Dediği gibi de Jordan’ı durdurmayı başardı."

2 metre 29 santim uzunluğundaki Bol sadece fiziksel olarak bir kule gibi değildi. Güney Sudanlı Dinka aşiretinden gelen Bol’un altın gibi bir kalbi vardı. Kendi halkını hiç unutmadı.

Amerika’da yaşadığı 25 yıl boyunca Manute ne yapması gerektiğini biliyordu. Amacı, Sudanlılar’ı eğitim ve özgürlüğe kavuşturmaktı.

Bol, Sudan Sunrise adlı grupla Sudan’ın güneyinde okul inşa etmek için çalıştı. Hristyan ve Müslüman halk arasında uzlaşma sağlanması için çaba harcadı.

Sudan’ın Amerika Büyükelçisi, Bol’un herkes için ilham kaynağı olduğunu söyledi: "Manute’e müteşekkiriz. Kendisi birlik ve uzlaşmanın sembolüydü. Sudan’da bir cami inşa ettirdi. Bu bizim için uzlaşmanın en güzel sembolü."

Sahneye çıkıp konuşamayanlar Bol’la ilgili duygularını Amerika’nın Sesi’yle paylaştı:

Manute Bol parasının çoğunu dağıttı ama hayatı çok zengindi. Ünlü basketçi Bol, Sudan’daki aile mezarlığında toprağa verildi.

STÜDYO VOA

Mehmet Şimşek’ten “harcamaları azaltma” mesajı - 18 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG