Erişilebilirlik

Nazarbayev'in Partisi Kazakistan Seçimlerini Ezici Çoğunlukla Kazandı


Almati'de oy kullanan Kazak seçmenler
Almati'de oy kullanan Kazak seçmenler

Kazakistan Devlet Başkanı Nursultan Nazarbayev, geçen ay can kaybına yol açan muhalefet gösterilerine rağmen dünkü genel seçimleri kendi partisinin ezici çoğunlukla kazanmasının hükümetine desteğin göstergesi olduğunu savundu.

Ancak Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Örgütü gözlemcileri, seçimin gerçek muhalefeti dışladığını savundu. AGİT tarafından hazırlanan rapor, Kazakistan seçimlerinin temel demokratik ilkeleri karşılamadığının altını çiziyor.

Resmi olmayan sonuçlar, Nazarbayev’in partisi Nur Otan’la yine hükümete destek veren Ak Yol ve Komünist partilerin toplam yüzde 81 oranında oy aldığını gösteriyor. Ak Yol ve Komünist partiler ilk kez parlamentoda sandalye kazanıyor. Şimdiye kadar parlamentodaki tüm sandalyeler Nur Otan partisinin elindeydi.

Kazakistan’ın yeni seçim yasasına göre seçimde ikinci gelen parti, otomatikman parlamentoya girebiliyor. Aynı zamanda yüzde 7’lik seçim barajının üstünde kalan partiler de sandalye kazanabiliyor.

Amerika Dışişleri Bakanlığı sözcüsü, Kazakistan’daki yeni çok partili parlamentoyla birlikte çalışmayı ve yeni hükümetin söz verdiği gibi siyasi çoğulcu sistem hedefini yakalamasını umduğunu bildirdi.

Bununla birlikte muhalefetteki Ulusal Sosyal Demokrat Parti bugün protesto gösterisi düzenleyeceğini bildirdi. Kendini “gerçek muhalefet” diye tanımlayan parti, seçimde oyların ancak yüzde 1,6’sını alabildi. Diğer üç parti de yüzde 7’lik seçim barajının çok altında oy oranıyla seçimi tamamlayabildi.

XS
SM
MD
LG