Erişilebilirlik

Navigasyon Sistemleri Tarım Sektörünü Nasıl Etkiledi?


Amerikalı çiftçiler daha az miktarda gübre kullanmak, tasarruf etmek ve çevreyi korumak için teknolojinin nimetlerinden yararlanıyor. Uydular aracılığıyla çalışan ve çiftçilere tarlalarından en yüksek verimi almalarını sağlayan navigasyon sistemleri yani küresel konumlandırma sistemi modern tarımın ayrılmaz bir parçası haline gelmeye başladı.

Brad Eustace, Washington’a bir buçuk saat uzaklıkta navigasyon cihazlı traktörüyle tarlasını sürüyor. Kontrol bilgisayarlı sistemde olduğu için Eustace’in direksiyonu çevirmesine bile gerek yok: ”Toprağı düz bir çizgi üzerinde sürmek çok kolay.”

Navigasyon sistemi, dünyanın ekseninde dolaşan uydulardan aldığı sinyallerle traktörün rotasını belirliyor.

Hortumlar, işlenen tarladaki oyuklara sadece gerektiği kadar gübre bırakıyor.

Çiftçi Jimmy Messick birkaç hafta sonra navigasyonlu mısır ekicisiyle tarlaya geri geliyor: ”Tohum, bu sürülmüş sıranın tam üzerine düşüyor. Mısır ekicisi, tohumları, tarlanın sürülmüş sıralarının tam üzerine, gübrenin daha önce konulduğu noktaya yerleştirecek.”

Tohum ve gübreyi bu kadar hassasiyetle toprağa yerleştirmek tarlada daha az gübre kullanılması anlamına geliyor.

Jimmy Messick, ”Daha az gübre kullanıyoruz ve tasarruf ediyoruz. Ekinlerimizden aynı rekolteyi alıyoruz,” diyor.

Messick, gübre karışımının miktarını yarı yarıya azaltarak 600 hektarlık tarlada on binlerce dolar tasarruf etmiş.

Tarım uzmanı Tim Mize, gübredeki besinlerin su kirliliğinin en önde gelen nedenlerinden biri olduğunu söylüyor: ”Sadece gerektiği kadar, gerektiği yerde kullanırsak gübrenin akarsulara ve yeraltı sularına karışmasını ve su kirliliğine yol açmasını önleriz.”

Jimmy Messick tarım ilaçları kullanırken de navigasyon sisteminden yararlanıyor: ”Daha önce hangi noktaların ilaçlandığından emin olamıyorduk. Bu teknolojiyle bir hafta ya da bir ay sonra tarlaya girdiğinizde nerelerde ilaç kullandığınızı biliyorsunuz.”

Navigasyon teknolojisi büyük tarım araçlarına rehberlik ediyor. Kimi çiftçiler bu şekilde tarlalarının her bölümünden ne kadar ürün elde ettiklerini de izliyor.

Tim Mize, ”Tarlanızın en verimli ve en verimsiz noktalarını belirleyebiliyor, buna göre gübre kullanabiliyorsunuz,” şeklinde konuşuyor.

Tim Mize, gübre ve yakıt fiyatlarının yükselmesi ve küresel gıda talebinin artmasıyla artık tarımda en az kaynakla en yüksek verimi almanın önem kazandığını söylüyor: ”Kullandığınız kaynakları azaltmanıza rağmen yüksek verim alıyorsanız bu teknoloji işe yarıyor demektir.”

Bu teknoloji bir yandan tasarruf sağlarken diğer yandan çevreyi koruyor.


XS
SM
MD
LG