Erişilebilirlik

NATO'nun Berlin Zirvesinde Libya Konusunda Görüş Ayrılıkları


NATO'nun Berlin Zirvesinde Libya Konusunda Görüş Ayrılıkları
NATO'nun Berlin Zirvesinde Libya Konusunda Görüş Ayrılıkları

Libya'ya karşı başlatılan operasyon devam ederken konuyla ilgili diplomasi trafiği de sürüyor. Berlin'deki NATO Dışişleri Bakanları toplantısında da gündem Libya
ile ilgili gelişmeler oldu.

Kuzey Atlantik Paktı Nato’ya üye 28 ülkenin dışişleri bakanlarının katılımıyla düzenlenen ve iki gün süren zirvede Libya'da bundan sonra nasıl bir yol haritası izlenmesi gerektiği sorusu net bir cevap bulunamadı. Gözlemciler operasyon başladığından bu yana üye ülkeler arasında müdahalenin şekli, süresi ve amacı konularında yaşanan anlaşmazlıkların bu zirvede de aşılamadığı görüşünde.

Zirvenin kapanışında gelinen noktayı değerlendiren NATO Genel Sekreteri Rasmussen Libya operasyonunun halka yönelik saldırılar sürdüğü müddetçe devam edeceğini söyledi, NATO’nun amacının Kaddafi’yi yıkmak değil, sivilleri korumak olduğunu belirtti. Almanya Başbakanı Merkel ve ABD Dışişleri Bakanı Hillary Clinton dün konuyla ilgili ortak hedefi Kaddafi’nin koltuğunun bırakmayı kabul etmesi olarak tanımlamışlardı. Rasmussen 19 Mart’ta operasyon başladığından bu yana NATO’ya bağlı savaş uçaklarının 2 bin sorti yaptığını ve Kaddafi’ye bağlı güçlere büyük oranda zarar verdiğini ve savunma kabiliyetini imha ettiğini söyledi, ancak şimdiye dek hava operasyonlarının başını çeken Fransa ve İngiltere’nin diğer üye ülkelere daha fazla katkı çağrısının yankısız kaldığını da kabullendi. Rasmussen isim vermeden bazı ülkelerden umut veren açıklamalar geldiğini söylerken, gözlemciler Belçika, İtalya ve İspanya gibi ülkelerin gelen talebi red ettiklerini ve fikir ayrılıklarının aşılamadığını öne sürüyor.

Bu arada Alman Dışişleri Bakanı Westerwelle’nin zirvenin ikinci gününde yaptığı konuşmada askeri müdahalenin ne zaman sona erdirilebileceğinin de planlanması yönündeki çağrısı, üye ülkeler arasında konuyla ilgili görüş ayrılıklarının ne kadar derin olduğunu gösterdi. Almanya Türkiye gibi askeri müdaheleye baştan bu yana karşı olduğunu dile getiren ülkeler arasında. Öte yandan ABD Başkanı Barack Obama, Fransa Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy ve İngiltere Başbakanı David Cameron’un dün yayınladıkları ortak mektupta, Kaddafi gidinceye kadar mücadeleye devam edecekleri vaadinde bulunmaları NATO toplantısını takip eden yorumcular tarafından zirveyi ve buradaki açıklamaları anlamsız kalan bir tavır olarak eleştirildi.

İki günlük NATO zirvesi sonrasında ortaya çıkan tablo, yakın bir gelecekte ateşkes sağlanabileceği yada Kaddafi’nin koltuğunu bırakacağı yönünde herhangi bir gelişmenin olmadığını ve NATO operasyonunun uzayacak gibi göründüğünü ortaya koyuyor. Almanya’nın 1996 yılından bu yana ilk kez ev sahipliği yaptığı zirveyi takip eden gözlemciler, müdahaleyi gerçekleştiren güçler arasında Berlin’de de süren çok sesliliğin şu anda özellikle Kaddafi’nin işine geldiğini ve Libya cephesinin çıkmaz bir yolda olduğu görüşünü savunuyor.

XS
SM
MD
LG