Erişilebilirlik

Akar'dan S-400 Açıklaması


Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, Türkiye’nin Rusya’dan S-400 füze savunma sistemi satın almasının NATO ittifakından kendisini uzaklaştırdığı anlamına gelmediğini söyledi. Akar, Ankara’nın bu alım nedeniyle F-35 programından ihraç edilmemesi gerektiğini de vurguladı.

NTV’ye konuşan Akar, Türkiye’yi F-35 programından çıkarmanın, bu programın diğer ortakları üzerine “çok ciddi” yükler binmesine neden olacağını belirtti.

S-400’lerin F-35’lerin güvenliğini tehdit edeceğine ilişkin iddiaların hatırlatılması üzerine, bu ikisinin herhangi bir şekilde birbirini etkilemeyeceğini kaydeden Akar, bununla alakalı alınması gereken bütün tedbirleri aldıklarını, almaya da hazır olduklarını söyledi.

Akar, bir ülke istedi diye F-35 programının ortaklığından çıkarılmasının hukuka uygun olmadığı mesajını verdi. Akar şöyle konuştu:

“Biz dokuz ülkenin bulunduğu bir ortaklıktan bahsediyoruz. Başlangıçtan itibaren F-35 ile ilgili taahhüt ettiğimiz bütün yükümlülükleri aksaksız, eksiksiz yerine getirmiş bir ülkeden bahsediyoruz. Bize mali, hukuki, idari bakımdan ne kadar sorumluluk verilmişse bunların hepsini yerine getirmiş bulunuyoruz. Bunu ABD tarafı da diğer ilgili taraflar da beyanlarında ifade ediyorlar. Ayrıca biz ortağız. Bu ortaklıkta 'S-400 alırsanız ortaklıktan çıkarılırsınız' diye bir madde söz konusu değil. Herhangi bir ülkenin, ortaklardan birinin isteği doğrultusunda bizim ortaklıktan çıkarılmamız hakka, adalete, hukuka uygun olmaz. Böyle bir şey söz konusu olmamalı.”

Akar, Türkiye’nin NATO’dan uzaklaştığı yorumlarına ilişkin olarak da, “Bu, hiçbir temeli olmayan, gerçeği yansıtmayan birtakım rivayetlerden, dedikodulardan ibarettir" ifadesini kullandı.

Milli Savunma Bakanı Akar, Türkiye’nin Amerika’nın Patriot sistemleri son teklifini hala inceleme aşamasında olduğunu aktardı. Akar, “En son Mart 2019'da yeni bir teklif verdiler. Bu teklif tabii ki daha önceki tekliflerinden daha olumlu, ılımlı, daha bize yakın. Bu konu Savunma Sanayi Başkanlığımızın liderliğindeki heyet tarafından ilgili personelin de katılımıyla ayrıntılı bir şekilde incelenmekte, değerlendirilmekte” diye konuştu.

“İlişkiler sadece S-400 ya da F-35’lere bağlı değil”

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu da, Macaristan'ı ziyareti sırasında düzenlediği basın toplantısında, Türk-Amerikan ilişkilerinin sadece S-400 ya da F-35’lere bağlı olmadığını belirtti. İki ülke ilişkilerinin gündeminde Suriye dahil birçok bölgesel ve ikili konunun bulunduğuna işaret eden Çavuşoğlu, “Yani bir konuda anlaşamadık diye bir ülkeyle diğer konularda bağlantılarımızı kesmek zorunda değiliz” dedi.

STÜDYO VOA

ABD Anayasa Mahkemesi Trump’ın dokunulmazlık iddialarını görüşüyor – 25 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:44 0:00
XS
SM
MD
LG