Erişilebilirlik

NATO’dan Türkiye’ye Patriot Onayı


NATO Genel Sekreteri Anders Fogh Rasmussen, Türkiye'ye saldırma niyetinde olanların bunu akıllarından bile geçirmemelerini istedi.
NATO Genel Sekreteri Anders Fogh Rasmussen, Türkiye'ye saldırma niyetinde olanların bunu akıllarından bile geçirmemelerini istedi.

Brüksel’de bir araya gelen NATO dışişleri bakanları Türkiye’nin Patriot füze sistemleriyle ilgili talebine olumlu yanıt verdi. Patriot sistemlerinin sayısı ve gönderilecekleri yer haftaya netleşecek.

Türkiye’nin gönderilmesini talep ettiği Patriot füze sistemleri için NATO’dan beklenen resmi karar çıktı. Brüksel’de bir araya gelen 28 NATO üyesi ülkenin dışişleri bakanları Ankara’nın talebinin karşılanmasına yeşil ışık yaktılar.

Almanya, Hollanda ve ABD tarafından gönderilecek olan Patriot sistemleri için toplantıda sadece siyasi nitelikli bir karar alındı. Bu sistemlerden kaç adet gönderileceği ve Türkiye’de nereye konuşlandırılacakları konusundaki teknik nitelikli karar ise askeri kanadın vereceği rapor üzerinde yapılacak değerlendirmenin ardından alınacak.

Kararın alındığı toplantının ardından yayımlanan sonuç bildirisinde “NATO’nun güneydoğu sınırındaki durum ve Türkiye topraklarında tekrarlanan ihlaller büyük endişe doğurmaktadır. Güçlü bir dayanışma ruhu içinde Türkiye’nin yanındayız. NATO dışişleri bakanları olarak tehditleri caydırma ve Türkiye’yi savunma kararlılığımızı ilan ediyoruz” ifadeleri kullanıldı.

Yazılı açıklamada özellikle Türkiye’de yaşanan tartışmalara açıklık getirecek nitelikte vurgulara da yer verildi. Sistemlerin konuşlandırılma amacı sadece savunma nitelikli olacak, hiçbir şekilde uçuşa yasak bölge uygulaması ya da herhangi bir saldırı operasyonunu desteklemeyecek. Komutanın NATO’da olacağı da açıklamadaki vurgular arasında yer aldı.

Bölgede güvenlik ve istikrar açısından ciddi tehdit oluşturan Suriye’deki şiddetin sona erdirilmesi çağrısında bulunulurken, NATO Genel Sekreteri Anders Fogh Rasmussen, toplantının ardından yaptığı açıklamada “Kimse Türkiye’ye saldırmayı aklına bile getirmesin” uyarısını yaptı.

Daha önceki aşamalarda ön planda olmayan Suriye’nin elindeki kimyasal silahların olası kullanımına yönelik sert uyarılar da toplantıya damgasını vuran unsurlardan birini oluşturdu. “NATO dışişleri bakanlarının tamamı Suriye rejiminin kimyasal silahlarını kullanabileceği yönündeki haberlerden son derece endişeli olduklarını ifade etti” diyen Rasmussen, “Bu tür bir eylem bütünüyle kabul edilemez ve uluslararası hukukun açık ihlali olur. Uluslararası toplum bu durumda derhal müdahale edecektir” ifadelerini kullandı.

NATO, uzun süredir bir araya gelmediği Rusya’yı, Patriot füze savunma sistemlerinin sadece savunma amaçlı olduğu konusunda ikna etme çalışmalarını bu toplantıda da sürdürdü. Bu konuda NATO’nun 28 üyesi Rus Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov’a güvence verdiler. NATO’nun Suriye krizini kesinlikle askeri yöntemlerle çözme niyetinin bulunmadığı ve bu yönde bir planlamanın söz konusu olmadığı da NATO tarafından Rusya’ya iletilen mesajlar arasında yer aldı. Lavrov da toplantı sonrasında yaptığı açıklamada NATO’nun Suriye krizinin sadece ve sadece siyasi yoldan çözüme kavuşturulabileceği mesajından memnun olduğunu ifade etti.

STÜDYO VOA

Mehmet Şimşek’ten “harcamaları azaltma” mesajı - 18 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG