Erişilebilirlik

NATO’dan Türkiye Mesajı


Türkiye, darbe sonrası görevden almalar nedeniyle NATO'da oluşan Türk askeri personel boşluğunu gidermeye çalışıyor.
Türkiye, darbe sonrası görevden almalar nedeniyle NATO'da oluşan Türk askeri personel boşluğunu gidermeye çalışıyor.

Darbe girişimi sonrasında NATO’da görevli çok sayıda askerini geri çeken Ankara, oluşan boşluğu doldurma yönünde hızlı şekilde adım atarken İttifak’tan Türkiye’ye güven açıklaması geldi

Türkiye’deki darbe girişimin ardından başlatılan operasyonların doğrudan etki yarattığı kurumlardan biri NATO. 15 Temmuz darbe girişimi sonrasında NATO’nun ana karargahlarında ve diğer üye ülkelerde bulunan merkezlerindeki çok sayıda askeri personeli görevden alarak geri çağırması önemli bir boşluk yaratmıştı. Ankara oluşan bu boşluğu hızla doldurulmaya çalışılırken, İttifak’tan Türk askerlerine yönelik güven mesajı geldi.

Genelkurmay başkanları seviyesinde yapılan Askeri Komite (MC) Toplantısı sonrasında konuşan MC Başkanı General Petr Pavel, sayılarının azalmasına rağmen Türk askerlerin çalışma kalitesinde değişiklik olmadığına dikkat çekerek, “Türk meslektaşlarımıza güvenimiz tam” dedi.

Darbe girişimi sonrasında NATO’daki Türk askeri personel sayısında belirgin düşüş yaşansa da oluşan boşluk örgütün işleyişinde, iş yükü dağılımı dışında, ciddi bir olumsuzluk yaratmadı. Pavel de, “Sayıları biraz daha az da olsa işlerini daha önce yaptıkları gibi aynı kalitede sürdürüyorlar” dedi. Türkiye’nin boşlukları doldurma doğrultusundaki çabalarına dikkat çeken Pavel, “Daha önce yaptığımız gibi bir müttefik olarak Türkiye’ye güvenebiliriz” ifadelerini kullandı.

NATO Avrupa Müttefik Kuvvetler Yüksek Komutanı (SACEUR) General Curtis Scaparrotti de Türkiye’nin taahhütlerine net şeklide bağlı kaldığının ve yakın bir çalışmanın söz konusu olduğunun altını çizerek, “Personel sayısı bakımından bana bağlı karargahta darbe öncesine yakın bir seviyeye döndük. Karargahlarımızdaki önemli pozisyonları yeniden dolduruyorlar. Bu yöndeki çabalarını takdir ediyorum” dedi.

Türkiye, darbe girişimi sonrasında NATO’nun Brüksel ve Mons’ta bulunan ana karargahlarındaki 84 askeri geri çekmişti. Bu sayı ana karargahlarla da sınırlı kalmadı. Başta Almanya olmak üzere diğer NATO üyesi ülkelerdeki karargahlarda görevli askerlerin de görevden alınmasıyla sayı 230’u aştı. NATO bağlantılı olmayıp da büyükelçiliklerde ya da farklı askeri yapılarda görevli olup da görevden alınan askeri personel sayısı da 165’e kadar yükselmişti. Türkiye, son dönemde, görevden uzaklaştırılan ya da geri çağırılan askeri personelin yarattığı boşluğu doldurma yönündeki adımlarını hızlandırdı.

Görevlerinden çekilen ve geri dönmeleri talep edilen askerlerin çok büyük bir bölümü NATO ülkelerinden sığınma talebinde bulundu. Ancak sığınma talebi ulusal bir konu olduğundan ve sadece sığınma talebinde bulunulan ülkeyi ilgilendirdiğinden NATO bu konuyla ilgilenmiyor. NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg de geçtiğimiz aylarda yaptığı bir açıklamada bu noktaya dikkat çekmiş ve konunun ilgili ülke tarafından değerlendirilip karara bağlanacak nitelikte olduğunun altını çizmişti.

STÜDYO VOA

Mehmet Şimşek’ten “harcamaları azaltma” mesajı - 18 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG