Erişilebilirlik

NATO’dan Rusya’yı Kızdıracak Karar


NATO Genel Sekreteri Rasmussen'in teklifi üzerine toplanan NATO-Rusya Konseyi'nde mevcut gerilimi artırabilecek kararlar alındı.
NATO Genel Sekreteri Rasmussen'in teklifi üzerine toplanan NATO-Rusya Konseyi'nde mevcut gerilimi artırabilecek kararlar alındı.

Ukrayna’daki gelişmeler ve Moskova'nın Kırım'da askeri unsurları kullanması konusunda günlerdir Rusya’yı sert şekilde eleştiren NATO, bu ülkeyle işbirliğini toptan gözden geçirme kararı aldı.

Ukrayna’daki eski yönetimin devrilmesinin ardından Rusya’nın askeri unsurları devreye sokmasıyla gerilen NATO-Rusya ilişkilerinde önemli bir gelişme yaşandı.

Tarafların tamamen farklı frekansla girdikleri NATO-Rusya Konseyi’nde her iki taraf da mevcut çizgilerini korumakta ve geri adım atmamakta ısrarcı davranınca daha ileriki bir aşamada yaşanma ihtimali daha yüksek görülen bir gelişme yaşandı ve NATO sözlü eleştirilerin yanında eyleme de geçme kararı aldı.

Toplantı sonrasında açıklama yapan NATO Genel Sekreteri Anders Fogh Rasmussen, Ukrayna’daki durumun Avrupa-Atlantik bölgesinin güvenlik ve istikrarı üzerinde ciddi etkileri olduğunu ve Rusya’nın Ukrayna’nın egemenlik ve toprak bütünlüğü ile kendisinin uluslararası yükümlülüklerini ihlal etmeyi sürdürdüğünü söyleyerek, bazı acil adımlar atma kararı aldıklarını duyurdu.

Suriye’deki kimyasal silahların imhası sürecinde kullanılacak Amerikan bandıralı Cape Ray adlı gemiye eskort etme amaçlı olan ilk NATO-Rusya ortak misyonunu askıya alarak Rusya’yı devre dışı bırakan NATO, bu ülkeyle memur düzeyindeki sivil ve askeri toplantıları da iptal etti.

İleride daha farklı bir boyut kazanabilecek ve ilişkileri somut şekilde etkileme potansiyeli olan asıl adımı ise NATO’nun Rusya’yla işbirliğinin tamamını gözden geçirme kararı alması oluşturdu.

Aslında oldukça geniş ve içi istenilen şekilde doldurulabilecek olan gözden geçirme konusunun nasıl detaylandırılacağın görmek için nisan ayında yapılacak olan NATO dışişleri bakanları toplantısını beklemek gerekecek.

NATO dışişleri bakanlarının müstakbel kararını ise büyük ölçüde o tarihe kadar Ukrayna bağlamında Rusya’nın izleyeceği politikalar bekleyecek.

Rasmussen, “Bu adımlar açık bir mesaj gönderiyor: Rusya’nın eylemlerinin sonuçları var” deyip “biraz baskının” diplomasinin yolunu güçlendireceğini umduğunu söylemesi dikkat çekerken Rusya’nın NATO’nun bu adımını karşılıksız bırakmayacağına kesin gözüyle bakılıyor

Rasmussen tarafından açıklanan kararlara ilk tepki ise Rusya’nın NATO Nezdindeki Büyükelçisi Alexander Grushko’dan geldi.

Grushko, “Bu toplantı, NATO’nun hala çifte standart politikası olduğunu ve Rusya’ya karşı hala Soğuk Savaş klişelerinin uygulandığını kanıtladı” dedi.

STÜDYO VOA

Köprü kazasının ardından milyarlarca dolarlık tazminat bekleniyor – 28 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG