Erişilebilirlik

NATO’dan Libya'ya Deniz Operasyonu


NATO’dan Libya'ya Deniz Operasyonu
NATO’dan Libya'ya Deniz Operasyonu

Amerika, Fransa ve İngiltere önderliğinde yürütülen Libya operasyonu neredeyse birinci haftasını doldurma yolunda ilerlerken NATO hâlâ üstleneceği rolü belirlemeye çalışıyor. Üst üste toplantı düzenleyen ancak bazı unsurlarda derin görüş ayrılıkları içinde olan NATO dün Birleşmiş Milletler kararı çerçevesinde Libya’ya yönelik silah ambargosunu uygulama amaçlı ilk adımını attı.

NATO Sözcüsü Oana Lungescu, operasyona Birleşmiş Koruyucu adının verildiğini duyurdu. Dün Libya açıklarına ulaşan gemilerin ana görevi Kaddafi rejimine silah, mühimmat ya da silahlı milis girişini engellemek olacak. Güce katılan gemiler şüpheli buldukları gemileri durdurup arama, gerektiğinde belirlenen bir limana çekip derinlemesine inceleme yapma yetkisine sahip olacak.

Kanadalı Tuğgeneral Pierre St. Amand, operasyona bir sancak gemisi, 10 fırkateyn, 3 denizaltı ve 2 destek gemisinin katılacağını söyledi. 16 gemiden oluşan filo için en fazla unsuru sağlayan ülke ise zaman zaman NATO’yu bloke etmekle suçlanan Türkiye oldu. Ankara, operasyona dört fırkateyn, bir denizaltı ve bir destek gemisiyle katılmaya karar verdi. Büyük bölümü NATO'nun Doğu Akdeniz'deki deniz unsurlarının Orta Akdeniz'e kaydırılmasıyla oluşturulan güce Türkiye'nin yanı sıra Kanada, İngiltere, Yunanistan ve ABD birer fırkateyn; İspanya bir fırkateyn ve bir denizaltı; İtalya ise bir sancak gemisi, bir fırkateyn, bir denizaltı ve bir destek gemisiyle katkı yapacak.

Tuğgeneral St. Amand, 1973 sayılı Birleşmiş Milletler kararı çerçevesinde, gerekmesi halinde deniz unsurlarının silahlı güç kullanabileceğini ifade etti. Önümüzdeki günlerde operasyona başka ülkelerden de katılım bekleniyor.

Libya operasyonu başladığından bu yana müttefikler arasındaki görüş ayrılıkları nedeniyle NATO'nun kabusu haline gelen komutanın devri ve uçuşa yasak bölge uygulamasıyla ilgili sorunun aşılması için yapılan pazarlıklarda kritik aşamaya gelinse de daimi temsilciler düzeyinde yapılan toplantılardan çıkan sonuç dün de değişmedi. Lungescu, karar alınmadığını söylerken 28 İttifak üyesinin daimi temsilcilerinin konuyu bugün bir kez daha masaya yatırmaları bekleniyor.

XS
SM
MD
LG