Erişilebilirlik

NATO'dan Bosna'ya Destek


Amerikan Hükümetinin Görüşlerini Yansıtan Yorum

NATO bakanları, Bosna-Hersek için ittifaka üye olma çabalarını hızlandırmaya yardımcı olacak MAP adlı bir Üyelik Eylem Planı hazırlamayı kabul etti. Amerika Dışişleri Bakanı Hillary Clinton, Estonya’nın Tallinn kentinde düzenlenen toplantısında Amerika’nın NATO’nun genişlemesini desteklemeye devam ettiğini yeniden vurguladı. Clinton, ev sahibi ülke Estonya’nın “deneyim ve katkılarının” NATO ‘nun kapılarını açmasının ittifakı güçlendirmesi ve ortak hedefleri ilerletmesi konusunda bir örnek oluşturduğunu söyledi.

Bakan Clinton, Bosna-Hersek ile ilgili kararın “Bosna’nın kurumlarını güçlendirmeye yardım edecek ve devlet olarak daha etkili işlemesini sağlayacak önemli reformlar için bir katalizatör görevi göreceğini” belirtti.

Üyelik Eylem Planı, bir ülkenin NATO’nun üyelik standartlarını tutturmasına yardımcı olacak siyasi, adli, ekonomik ve savunma reformlarını içeren çok aşamalı bir süreç. Üyelik garantisi vermediği gibi tamamlanması için bir takvim de belirlemiyor. Önce Bosna plan için 2009 Ekiminde başvurdu; ittifakın dışişileri bakanları 2009 Aralığında Bosna’nın reformları tamamladığında planı başlatabileceğini bildirdi.

Son aylarda NATO Bakanları Bosna’nın reformlar alanında önemli ilerlemeler sağladığını açıkladı. İttifak, Bosna’nın mühimmat fazlası mühimmat ve silahları yoketme ve Afganistan’daki NATO misyonuna asker gönderme kararını memnunlukla karşıladı. Bosna 1992-95 savaşı sırasında birbirleriyle savaşan rakip etnik orduları da birleştirmeyi başardı. Bu, hala etnik olarak bölünmüş bir ülke için kolay bir iş değildi.

NATO yetkilileri, ancak üsler gibi askeri tesislerin hala Bosna devletinin malı olarak kayıtlanmamış ve savunma bakanlığının emrine verilmemiş olmasından kaygı duyuyor. Bosna, Üyelik için Eylem Planına davet edilirken NATO bakanları bu sürecin işletilmesine başlamak için önce bu sorunun çözülmesi gerektiğine karar verdi.

Amerika NATO’nun genişlemesini ve Bosna gibi ülkelerin üyelik standartlarını yerine getirmek için gösterdiği çabaları destekliyor. Bakan Clinton’un dediği gibi “Amerika, Bosnalı liderlerle birlikte çalışacak ve ileri adım atmaya devam etmelerini sağlayacaktır. Amerika, Bosna’yı Üyelik için Eylem Planına davet ediyor ama bunun için Bosnalıların bazı belirli adımlar atması gerekiyor”.

XS
SM
MD
LG