Erişilebilirlik

NATO’da Savunma Harcamaları Artışta


NATO'daki savunma harcamalarında ABD açık ara önde. Washington diğer ülkelerden savunma harcamalarını artırmalarını talep ediyor
NATO'daki savunma harcamalarında ABD açık ara önde. Washington diğer ülkelerden savunma harcamalarını artırmalarını talep ediyor

Günün şartlarına ayak uydurabilmek için 2014’te savunma harcamalarını artırma kararı alan, son dönemde de ABD’nin bu konudaki baskısıyla karşılaşan NATO, yüzde 2 hedefi için adımları sıklaştırdı

Rusya’nın Kırım’a yönelik hamlesinin, IŞİD’in Suriye ve Irak’taki faaliyetlerini yoğunlaştırmasının da etkisiyle 2014’te Galler’de düzenlenen zirvede savunma harcamaları için gayrisafi yurt içi hasılanın yüzde 2’sini hedef olarak belirleyen NATO, adımlarını sıklaştırdı.

Son dönemde ABD’nin bu alandaki net baskısıyla karşı karşıya kalan NATO geçtiğimiz yıllarda savunma harcamalarındaki azalma eğilimini tersine çevirip kademeli olarak artırma yoluna gitti. NATO Savunma Bakanları Toplantısı’nda açıklanan veriler NATO’nun hedefe ulaşma yolunda ilerlemeye başladığını ancak yolun hala uzun olduğunu gösterir nitelikte.

Son olarak 2014’te savunma harcamalarında düşüş yaşayan NATO, 2015’te yüzde 1.8’lik, 2016’da ise yüzde 3.3’lük artışa ulaşmıştı. 2017 sonu için beklentiler ise yüzde 4.3.

NATO’da hedefe yönelik adımlar sıklaşsa da 29 üye ülkeden bu hedefi karşılayan ülkelerin sayısı altı. Bu ülkeler, ABD, İngiltere, Polonya, Yunanistan, Estonya ve Romanya. 2018’de Litvanya ve Letonya’nın da bu hedefi yakalamaları öngörülüyor. Türkiye ise savunmaya yönelik harcamasını kademeli olarak artırma yoluna gitme niyetinde. NATO verileri 2017 sonunda Türkiye’nin seviyesinin yüzde 1.52 olacağına işaret ediyor.

NATO, 2017’de ABD’nin savunma harcamasının 683.4 milyar dolara ulaşacağını öngörürken bu ülkeyi 54.8 milyar dolarla İngiltere ve 44.3 milyar dolar ile Fransa izleyecek. Türkiye’nin savunmaya ayıracağı miktar ise 12.3 milyar dolar olacak. En düşük savunma harcaması ise 72 milyon dolar ile NATO’nun en yeni üyesi Karadağ tarafından yapılacak. 2017’de NATO’nun toplam savunma harcamasının ise 945.96 milyar dolar seviyesine yükselmesi bekleniyor.

STÜDYO VOA

ABD üniversitelerinde Gazze protestoları yayılıyor - 24 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:22 0:00
XS
SM
MD
LG